Dupa 20 de ani de absenta in ministerul Afacerilor Externe, fostul premier si sef al diplomatiei franceze, Dominique de Villepin, s-a intors la munca o singura zi pentru a putea primi un bonus la pensionare de 100.000 de euro, scrie presa britanica, preluata de AFP.

Potrivit site-ului cotidianului conservator Daily Telegraph, care citeaza surse ce au preferat sa-si pastreze anonimatul din ministerul francez al Afacerilor Externe, de Villepin a efectuat in septembrie o zi de munca la quai d'Orsay, cladire pe care a parasit-o in 1993, pentru a putea incasa aceasta suma cu sase cifre.

Ziua de munca i-a permis, potrivit sursei citate, sa beneficieze de un bonus de 100.000 de euro. Aranjamentul ar fi fost autorizat de guvernul socialist aflat la putere in Franta, afirma Daily Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, motivul si detaliile legate de modul in care se acorda acest bonus nu sunt clare, iar incercarile de a obtine lamuriri de la ministerul francez au fost zadarnice.

Sursele ministeriale citate au precizat ca acordul ministrului Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a fost "probabil" necesar pentru autorizarea platii, care nu are insa nimic ilegal.

Un purtator de cuvant al lui de Villepin a afirmat ca a fost vorba de "o eroare administrativa pe care dl. de Villepin a cerut deja sa fie rectificata de catre autoritatile competente", fara a preciza insa despre ce eroare a fost vorba sau suma in discutie.

Un purtator de cuvant al ministerului, citat de cotidianul britanic, a adaugat ca nu a existat "tratament discretionar sau preferential" in privinta celui care a fost seful diplomatiei franceze in perioada 2005 - 2007, sub presedintia lui Jacques Chirac.