Cand Vladimir Putin a revenit la Kremlin in 2012, unul dintre primele sale mesaje a fost transmit catre elita politica, din care fac parte multi bancheri si sefi de mari corporatii, a fot ca vremurile s-au schimbat: "Detinerea de active in afara Rusiei va face vulnerabili in fata guvernelor straine. Este timpul sa va aduceti averile acasa", relateazaNew York Times.

Aproape doi ani mai tarziu, aceste cuvinte suna ca un avertisment. Dupa o saptamana de escaladare a tensiunilor dintre Rusia si Statele Unite, a devenit clar ca situatia din Ucraina se va muta pe campul de lupta al finantelor.

Acesti oameni de afaceri se gandesc acum la daunele pe care criza le-ar putea produce asupra economiei Rusiei.

Sanctiunile financiare, pe care SUA si Uniunea Europeana au sugerat ca le vor impune in cazul in care conflictul escaladeaza, sunt destinate testarii coeziunii sistemului politic. Vladimir Putin cere loialitate completa celor ce conduc imperii de afaceri in Rusia, anuntand ca ii va pedepsi pe cei care-l submineaza.

Pozitia sa dura in problema Crimeei a fost salutata cu entuziasm de publicul larg, inclusiv de multi bancheri. Cu toate acestea, perspectiva de a pierde accesul la finantele din Occident ii sperie pe oamenii de afaceri din Rusia.

Acestia sustin miscarea lui Putin din Crimeea, pe care o considera o corectie la eroarea istorica facuta de liderul sovietic Nikita Hrusciov, care a transferat peninsula Ucrainei.

Rata de aprobare a presedintelui rus este cea mai mare de cand s-a intors la Kremlin. Chiar daca oligarhii au nemultumiri, ei se plang in liniste.