Cetatenii nord-coreeni cu drept de vot se prezinta la urne duminica in cadrul scrutinului contand pentru desemnarea membrilor Adunarii Supreme a Poporului, prilej pentru autoritati sa stabileasca numarul celor care au "dezertat" in strainatate, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Scrutinul, departe de a fi unul democratic, vizeaza desemnarea candidatului propus de partidul unic pentru fiecare din cele 687 de circumscriptii electorale. Pe buletinele de vot nu mai este inscris niciun candidat in afara celui desemnat de partid, iar alegatorii nu au practic de ales: cu prilejul scrutinului din 2009 la urne s-au prezentat 99,98% dintre alegatori, iar nivelul de aprobare a candidatilor a fost de 100%, aminteste AFP.

Acestea sunt primele alegeri parlamentare dupa venirea la putere a lui Kim Jong-un, dupa moartea tatalui sau Kim Jong-il, in decembrie 2011.

Ca si tatal sau inaintea sa, King Jong-un este candidat pentru inca un mandat in circumscriptia cu numarul 111, a Muntelui Paektu, unde s-ar fi nascut Kim Jong-il, in 1942.

Scrutinul are deopotriva rolul unui recensamant popular: functionarii insarcinati cu organizarea alegerilor in fiecare circumscriptie verifica din casa in casa prezenta sau absenta alegatorilor inscrisi.

Adunarea Suprema a Poporului se reuneste doar o data sau de doua ori pe an, pentru votarea bugetului si a deciziilor luate de Partidul Muncitorilor. Ultima sesiune a avut loc in aprilie 2013, prilej cu care a fost adoptat decretul special privind statutul de putere nucleara al Coreei de Nord.