Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat sambata, la Atena, ca Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, respins de precedenta administratie a tarii, si o va face in timp de pace, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

"Ucraina va pecetlui asocierea sa cu UE, dar o vom face de asa maniera incat sa fie pace. Obiectivul nostru este o Ucraina in pace si prospera", a asigurat Barroso in timpul celui de-al VI-lea summit european al regiunilor si oraselor, desfasurat la Atena.

In noiembrie anul trecut, fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat sa semneze in ultimul moment un acord de asociere cu UE, fapt ce a declansat proteste masive care au dus la caderea guvernului.

Barroso si-a exprimat "solidaritatea politica" cu noul guvern de coalitie ucrainean, care se va traduce printr-un sprijin financiar de 11 miliarde de euro sub forma de credite de la Banca Europeana de Investitii si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, insotit de un mecanism de asistenta macroeconomica.

Presedintele CE a asigurat ca Uniunea Europeana "nu are nicio ambitie suplimentara" in ceea ce priveste semnarea acordului de asociere, cu exceptia prosperitatii Ucrainei.

Insa Barroso a precizat ca "nu este acceptabil ca in secolul al XXI-lea" sa existe o secesiune, precum cea anuntata de republica autonoma ucraineana Crimeea cu sprijinul Moscovei, si ca nerespectarea integritatii teritoriale va avea consecinte, dar a mizat totusi pe o "solutie negociata".

Reiterand de nenumarate ori cuvantul pace, Barroso a subliniat ca spera in continuare intr-un efort in vederea unei solutionari pasnice si negociate in Ucraina, avand in vedere ca Europa "nu doreste o confruntare pe aceasta tema".