Fortele aeriene din Turcia au trimis in aer sase avioane de vanatoare F-16 dupa ce un avion de recunoastere rus a zburat de-a lungul coastelor sale de la Marea Neagra, a informat armata turca vineri, in contextul tensiunilor sporite dintre Occident si Rusia pe tema Ucrainei, relateaza Reuters.

Incidentul, al doilea de acest gen raportat saptamana aceasta, a avut loc joi. Avionul rus a ramas in spatiul aerian international, a precizat un comunicat postat pe site-ul Statului Major turc.

Si luni fortele turce au trimis opt avioane de lupta F-16 pentru interceptarea unui avion de recunoastere rus de tip IL-20 ce survola deasupra Marii Negre, in momentul in care aeronava militara rusa a inceput sa zboare in paralel cu linia de frontiera a spatiului aerian turc, a anuntat armata marti, potrivit publicatiei turce Todays Zaman.

Peninsula ucraineana Crimeea, situata in nordul Marii Negre, se afla in centrul actualei dispute dintre Rusia si noul guvern pro-occidental al Ucrainei. Turcia, tara membra NATO, margineste coasta de sud a Marii Negre.

Vineri, distrugatorul american USS Truxtun a traversat stramtoarea turca Bosfor, in drum catre Marea Neagra, urmand sa ajunga in portul Constanta, unde va efectua exercitii comune cu fortele militare din Romania si Bulgaria. Potrivit armatei americane, vizita USS Truxtun in Marea Neagra este una "de rutina", programata cu mult timp inainte de criza din Ucraina.