SUA trimit 12 avioane de lupta F-16 in Polonia pentru un exercitiu de antrenament, anunta joi mass-media poloneza, citata de Reuters. Ministrul polonez pentru Aparare a confirmat faptul ca SUA vor trimite saptamana viitoare cele 12 avioane de lupta, precizand ca vor sosi in Polonia, concomitent, 300 de militari americani.

F-16Foto: US Air Force

Avioanele vor ajunge luni la baza Lask din centrul Poloniei, informeaza editiile online ale publicatiilor Gazeta Wyborcza si Rzeczpospolita.

Pentagonul a anuntat joi ca va intensifica antrenamentele defensive cu polonia in contextul crizei din tara vecina, Ucraina.

Amintim ca ministrul Lituanian al Apararii, Juozas Olekas, a anuntat joi dimineata ca SUA vor trimite sase avioane de vanatoare F-15 pentru a spori participarea NATO la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice,anunta BBC care citeaza AFP.

Anuntul vine dupa ce secretarul american al Apararii, Chuck Hagel a anuntat miercuri ca Statele Unite isi vor intensifica antrenamentele aeriene comune cu Polonia si isi vor spori participarea la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice.

Aceste masuri vizeaza, potrivit Washingtonului, sa ofere asigurari in materie de securitate aliatilor sai est-europeni din cadrul NATO, care si-au exprimat ingrijorarea fata de consecintele actiunilor militare ruse in Ucraina la adresa securitatii lor.

Protectia spatiului aerian al Lituaniei, Letoniei si Estoniei este asigurata de 10 ani de catre NATO. Statele membre preiau, pe rand, aceasta misiune, trimitand avioane de vanatoare in tarile baltice pe o durata de patru luni. De la 1 ianuarie, aceasta misiune a fost preluata de Statele Unite.