Estonia a negat miercuri ca o convorbire telefonica interceptata si difuzata publicului ar arata ca ministrul sau de Externe i-a acuzat pe opozantii din Ucraina ca au fost cei care au angajat lunetisti in cadrul confruntarilor violente din Maidan, care au precedat demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, asa cum a sugerat presa rusa, scrie Reuters.

Urmas Paet si Catherine AshtonFoto: Captura YouTube

Sursa informatiei, medicul ucrainean Olga Bogomolets, a declarat pentru The Telegraph ca estonianul ar fi inteles gresit.

Statul baltic a admis autenticitatea inregistrarii audio a unei convorbiri dintre ministrul de Externe Urmas Paet si seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, dar a respins maniera in care a fost interpretata de o parte a presei.

Inregistrarea, publicata pe YouTube, a fost difuzata pe larg de televiziunile rusesti de stat si de agentia de stiri RIA-Novosti.

Televiziunea de stat Rossyia-24 a sugerat ca UE detine dovezi ca lunetistii au tras atat in politie cat si in politisti.

Cel putin 88 de oameni au fost ucisi in confruntarile violente din ultima parte a lunii februarie intre politie si manifestantii anti-guvern, fiecare parte aruncand vina asupra celeilalte.

In aceasta inregistrare audio, Paet, care vorbeste o engleza imperfecta, afirma ca un doctor identificat ca "Olga" i-a spus, in cursul unei vizite pe care a efectuat-o la Kiev, ca lunetistii provin din randurile opozitiei si ca acestia au tras atat asupra politistilor, cat si a manifestanilor.

"Este un sentiment tot mai puternic ca in spatele lunetistilor nu s-a aflat Ianukovici, ci cineva din noua coalitie" spune acesta.

Intr-o declaratie, guvernul estonian neaga ca Paet ar considera ca opozitia este implicata in actiunile lunetistilor.

"Ministrul de externe Paet prezenta o imagine a ceea ce a auzit in ziua precedenta in Kiev si isi exprima ingrijorarea legata de situatia de pe teren", arata acest comunicat.

Un purtator de cuvant al lui Ashton a refuzat sa faca comentarii pe marginea acestei conversatii.

UPDATE Sursa informatiei, medicul ucrainean Olga Bogomolets, a declarat pentru The Telegraph ca estonianul ar fi inteles gresit: "Eu am tratat doar protestatari. Nu am avut acces la politisti. Nu poti determina tipul de arme folosite doar privind ranile atunci cand le tratezi. Sper ca expertii internationali si anchetatorii ucraineni sa stabileasca ce tip de arme au fost folosite si cine a fost implicat in aceste crime. Eu nu am date sa pot dovedi ceva."