Cooperarea intre Statele Unite si Rusia in programul Statiei Spatiale Internationale (ISS) ramane neschimbata, in ciuda crizei ucrainene, a afirmat marti seful NASA, Charles Bolden, potrivit AFP.

"Pentru moment, totul este normal in relatiile noastre cu rusii. Parteneriatul intre Statele Unite si Rusia in spatiu ramane intact si normal", a declarat el, raspunzand unei intrebari despre impactul crizei din Ucraina, intr-o conferinta de presa.

"Astronautii nostri continua antrenamentul lor in Orasul Stelelor (aproape de Moscova - n.r.) si unul dintre astronautii americani aflati la bordul ISS trebuie sa revina la sfarsitul lunii", a continuat Bolden.

In functie de evolutia din Ucraina, Bolden a precizat ca Nasa este pregatita sa ia masuri. "Insa pentru moment nu vedem niciun motiv sa o facem", a subliniat el.

Incepand din iulie 2011, cand s-au incheiat definitiv zborurile navetelor spatiale americane, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astronautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

In proiectul de buget pe anul 2015, supus marti in Congres, administratia presedintelui Barack Obama solicita 848 de milioane de dolari pentru un parteneriat cu sectorul privat american, intre care grupurile Boeing si Space X, privind dezvoltarea unor capsule care sa poata transporta astronauti la bordul ISS si sa puna capat pana la orizontul lui 2016 dependentei Statelor Unite de Rusia.

Grupul american de zboruri private spatiale American Spaceflight Federation s-a felicitat marti, intr-un comunicat, in legatura cu proiectul de buget propus pe anul 2015, care, potrivit companiei, arata "sprijinul continuu al administratiei Obama pentru zborurile spatiale comerciale".