In satul Bahcisarai, la aproape 60 de kilometri de Simferopol, Capitala Crimeei, soldatii rusi au incercuit o baza militara ucraineana. Printre militarii rusi isi fac loc doua femei care aduc mancare si baloane in galben-albastru, culorile steagului ucrainean, pentru soldatii din baza. "Vrem doar sa-i ajutam si sa le spunem ca suntem cu ei", povesteste una dintre ele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jurnalistul Paul Waldie relateaza pentru ziarul canadian The Globe and Mail din Sifmeropol, capitala regiunii autonome Crimeea. Pecontul sau da Twitter, Paul Waldie a realizat o fotopoveste cu scene surprinse in jurul bazelor ucrainene inconjurate de militarii rusi si a pus detaliile in scris intr-un articol publicat pe site-ul theglobeandmail.com.

Baza ucraineana din satul Bahcisarai a fost inconjurata de militarii rusi duminica seara. Au urmat ore intregi de negocieri cu unul din reprezentantii guvernului pro-rus din Crimeea, insa comandantul bazei a spus ca soldatii sai nu vor parasi postul. "Ar trebui sa vorbim cu fiecare soldat in parte si sa primim un raspuns de la fiecare", a raspuns oficialul guvernamental.

In zona s-a adunat o multime care cere trupelor rusesti sa plece, in timp ce oficialul crimeean ii acuza pe cativa ca sunt provocatori, relateaza jurnalistul.

"Ceea ce se intampla acum aici este o ocupatie. Soldatii rusi sunt peste tot acum. Problema asta trebuie rezolvat diplomatic, la Kiev, nu aici", sustine unul din consilierii locali care este si tatar.

La un moment dat, doua femei cu mancare si baloane in gablen-albastru, culorile steagului ucrainean, vin la soldatii din interiorul bazei. "Vrem doar sa-i ajutam si sa le spunem ca suntem cu ei", spune Elvina Ergashova, una dintre femei.

Ea nu e de acord cu prezenta trupelor rusesti in Crimeea: "Noi ca locuitori ai Crimeei traim intr-o Ucraina unita. Suntem vecini cu Rusia, suntem natiuni diferite si traim in pace. Daca rusii vor sa se lupte atunci sa se duca in Siberia si sa se lupte intre ei".