Nave militare ruse si echipaje ale Pazei de coasta au efectuat exercitii cu munitie reala in Marea Baltica, in largul coastelor enclavei Kaliningrad, in apropiere de Polonia, de tarile baltice, de Germania si Suedia, anunta Ministerul rus al Apararii, citat de RIA Novosti. Putin a ordonat intoarcerea lor dupa un raport al Ministerului Apararii care afirma ca exercitiile s-au desfasurat cu succes, a declarat Peskov. Exercitiile militare surpriza din centrul si vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de razboi si alte echipamente grele.

Trupe rusesti in CrimeeaFoto: AFP / Mediafax

Putin a denunatat marti, in prima sa declaratie publică de la destituirea lui Viktor Ianukovici, ca este vorba despre "o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme". Acesta a amai sustinut ca soldatii rusi nu au atacat bazele ucrainene din Crimeea si c ain zona nu s-a tras niciun foc.

Ora 02:00 Administratia Obama va folosi urmatoarea dezbatere din Congres pentru a aproba o reforma a FMI, prin care Ucraina va primi imprumuturi de pana la un miliard de dolari.

Ora 00:15 Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a purtat o discutie "utila", marti, la Madrid, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat o sursa europeana.

Ora 23:00 Rusia a avertizat Statele Unite ca va testa o racheta balistica intercontinentala Topol, a declarat un oficial american pentru aparare. "Am fost avertizati de acest test la inceputul acestei saptamani, nu a fost nimic neasteptat", a declarat oficialul SUA, cu conditia anonimatului. Intrebat despre semnificatia acestui test pe fondul crizei din Ucraina, oficialul nu a dorit sa raspunda.

Ora 22:15Rusia a anuntat marti seara ca a testat cu succes o racheta balistica intercontinentala, in contextul cresterii tentiunilor pivind situatia din Crimeea si amenintarea Moscovei ca va trimite trupe in tara vecina, Ucraina.

Ora 19:40 Secretarul american de Stat John Kerry a acuzat Rusia de cautarea unui "pretext" pentru a "putea invada Ucraina" si a avertizat asupra riscului de izolare, daca persista in aceasta politica, potrivit AFP.

In vizita la Kiev, oficialul american a condamnat un "act de agresiune" al Rusiei.

"Cred ca este clar ca Rusia face tot posibilul pentru a crea un pretext pentru invadarea si mai mult a Ucrainei", a denuntat seful diplomatiei americane, intr-o conferinta de presa.

"Rusia vorbeste de minoritati rusofone in stare de asediu. Nu este adevarat", a spus Kerry, laudand atitudinea "remarcabil de responsabila" a noilor autoritati ucrainene, care fac apel la "calm si refuza orice provocare".

"Pe strazile de aici, nu am vazut pe nimeni care sa se simta amenintat, cu exceptia posibilitatii unei invazii din partea Rusiei", a continuat acesta.

Secretarul american de Stat a reafirmat "angajamentul" Statelor Unite in favoarea "suveranitatii si integritatii teritoriale" a Ucrainei. "Condamnam actul de agresiune al Federatiei Ruse", a declarat acesta.

Ora 18:20 Un Consiliu NATO-Rusia, care reuneste ambasadorii tarilor Aliantei atlantice si cel al Rusiei, va avea loc miercuri la sediul din Bruxelles, pentru a discuta criza din Ucraina, scrie AFP.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Alexandr Grushko, a acceptat marti in principiu aceasta reuniune exceptionala, la initiativa mai multor tari membre ale Aliantei, a afirmat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO.

Ora 17:05 Uniunea Europeana va ajuta Ucraina sa rezolve problema datoriei de doua miliarde de dolari pentru achizitiile de gaz rusesc si ar putea furniza si gaze fostei republici sovietice, a anuntat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Plata facturilor de gaz rusesc de catre Ucraina figureaza pe un loc bun in cadrul programului de ajutor al Comisiei Europene" care va fi adoptat miercuri, a declarat acesta, la capatul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Energiei.

Ora 16:55 Bursa din Moscova a inchis marti in crestere cu peste 5%, recastigand teren dupa ce a cazut cu peste 10% in ziua precedenta, pe fondul ingrijorarilor investitorilor legate de criza din Ucraina si repercusiunile acesteia asupra economiei ruse, scrie AFP.

Cei doi indici ai pietei financiare moscovite, Micex si RTS, au inchis sedinta in crestere cu 5,26% si, respectiv, 6,20%.

Ora 16:45 Garda de coasta a Ucrainei afirma ca nave rusesti blocheaza ambele capete ale stramtorii Kerci care separa Crimeea de Rusia, potrivit Reuters.

Ora 15:15 Amenintarile sanctiunilor occidentale nu vor schimba pozitia Rusiei in ceea ce priveste Ucraina, a afirmat marti, la Tunis, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Pozitia noastra este corecta si, cum este corecta, nu se va schimba (...). Ne-am opus intotdeauna politicilor de sanctiuni unilaterale. Sper ca partenerii nostri vor intelege caracterul contraproductiv al unor astfel de actiuni", a declarat acesta, intr-o conferinta de presa.

"Furia si umilinta sunt rai sfetnici", a adaugat acesta.

"In declaratiile UE nu amintesc nici macar o singura data acordul din 21 februarie. Aceasta inseamna ca UE nu vrea un guvern de uniune nationala si sa dezarmeze" gruparile armate, a spus acesta, referindu-se la acordul de iesire din criza semnat de presedintele demis Viktor Ianukovici cu opozitia si emisarii europeni.

Ora 13:00 Presedintele rus Vladimiri Putin a vorbit despre situatia din Ucraina. Putin sustine ca preluarea puterii in Ucraina s-a facut ilegal, pe calea armelor si ca in Crimeea nu s-a tras nici un foc de arma.

"Ne rezervam dreptul de a folosi toate mijloacele pentru a proteja acesti oameni [n.r. cetatenii rusi din Ucraina] si consideram ca este perfect legitim. Credem ca Ucraina este natiunea noastra sora.

Nu s-a tras un singur foc de arma in Crimeea.

Situatia tensionata legata de o posibila folosire a fortei in Crimeea a fost eliminata, nu a fost nevoie de asa ceva", a declarat Putin. Detalii aici.

(Intrebat daca soldatii rusi au intervenit in Crimeea) "Sunt multe uniforme care seamana cu ale noastre. Puteti sa le cumparati din magazine. Erau soldati rusi? Nu", a raspuns Putin.

Ora 12:55 Seful serviciilor de securitate din Ucraina sustine ca tara este victima unui atac cibernetic in care au fost vizate telefoanele parlamentarilor, iar in Crimeea au fost instalate echipamente telecom ilegale - Reuters.

Ora 12:35 Gazprom a decis sa puna punct, incepand din aprilie, reducerii acordate Ucrainei pentru importul de gaze naturale. Reducerea fusese acordata in decembrie, in cadrul unui plan de salvare acordat acestei foste republici sovietice, a anuntat marti seful gigantului rusesc, Alexei Miller, citat de AFP.

Acesta a sugerat, pe de alta parte, acordarea unui credit de 2 - 3 miliarde de dolari Kievului pentru plata datoriei catre Gazprom.

Ora 12:30 Soldati ucraineni neinarmati au infruntat militarii rusi pentru a recaptura baza aeriana de la Sevastopol. S-au tras primele focuri de arma in semn de avertizare. Aici detalii, video si fotografii.

Ora 12:16 Presedintele Vladimir Putin va sustine o declaratie de presa despre Ucraina, anunta corespondentul BBC din Moscova.

Ora 12:15 Premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, se va intalni cu liderii europeni joi, la Bruxelles, a anuntat marti presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Sefii de stat si de guvern ai UE vor discuta situatia din Ucraina cu premierul Iatseniuk la Bruxelles joi, inaintea summitului extraordinar", a precizat Van Rompuy, pe contul sau de Twitter.

Ora 12:05 Marinarii ucraineni au descoperit in golful Streletki din Sevastopol, unde sunt dislocate navele Flotei Navale ucrainene, "aproximativ 20 de sabotori subacvatici", scrie Vocea Rusiei, care citeaza agentia UNIAN.

"Sabotorii subacvatici s-au aflat cateva minute la suprafata fara a se ascunde si dupa aceea au disparut", se arata in stirea publicata de Vocea Rusiei, in care se mentioneaza ca este vorba "probabil o tentativa de a face presiuni psihologice asupra personalului navelor Flotei Navale ucrainene".

Ora 11:50 O discutie "lunga si dificila" cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, nu a permis conturarea unei solutii la criza ucraineana, a anuntat marti, la Geneva, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

"Am avut o discutie dificila, lunga si foarte serioasa dar nu a fost suficient pentru a spune ca o solutie este avuta in vedere", a afirmat ministrul german, dupa ce s-a intalnit luni seara cu Lavrov. "Nu pot lansa un semnal pentru a spune ca suntem pe calea cea buna pentru a gasi o solutie si ca Ucraina si Rusia vor discuta", a adaugat Steinmeier.

Ora 11:25 Corespondentul Time Simon Shuster scrie pe Twitter, de langa baza aeriana din Belbek, ca trupe pro-rusesti trag focuri de arma in aer, in conditiile in care ucraineni neinarmati se apropie, potrivit The Guardian. Daca informatia se confirma, ar fi vorba de primele focuri de arma de la inceputul crizei ucrainene.

Ora 10:40 Rusia isi va reduce "la zero" dependenta economica fata de SUA daca Washingtonul impune sanctiuni fata de ea, ceea ce va conduce la un "crah" al sistemului financiar american, a afirmat marti un consilier al Kremlinului, citat de AFP.

"Vom gasi o modalitate nu doar de a reduce dependenta noastra financiara fata de Statele Unite, dar vom obtine din aceste sanctiuni un mare profit", a declarat Serghei Glaziev, pentru agentia de stat Ria Novosti. "Tentativele de a impune sanctiuni impotriva Rusiei vor conduce la un crah al sistemului financiar american si la finalul dominatiei Statelor Unite in sistemul financiar mondial", a sustinut acesta.

UPDATE 05:15 Ultimatumul dat de Flota Rusa din Marea Neagra a expirat.Nu se inregistreaza nicio actiune militara a Rusiei.

Ora 03:00 AFP: Statele Unite au "suspendat toate legaturile militare" intre Washington si Moscova dupa interventia rusa in Crimeea, a anuntat luni seara Pentagonul. "Aceasta include exercitii si intalniri bilaterale, exercitii navale comune si conferinte pentru planificari militare", a declarat purtatorul de cuvant al apararii SUA, amiralul John Kirby.

Ora 00:15 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a luat cina, luni, la Geneva, cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a anuntat o sursa diplomatica germana.