​Zbigniew Brzezinski, consilier de securitate al presedintelui SUA si unul dintre cei mai respectati specialisti in politica globala, avertizeaza intr-un articol publicat de Washington Post ca Romania, Polonia si cele trei tari baltice vor avea de suferit daca Occidentul va privi nepasator cum Rusia zdrobeste Ucraina.

Zbigniew BrzezinskiFoto: Agerpres

"Daca Ucraina e zdrobita in timp ce Occidentul e spectator, libertatea si securitatea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice vor fi amenintate", scrie Brzezinski, care compara actiunile lui Vladimir Putin cu tactica utilizata de Adolf Hitler in 1938 si 1939, cind a anexat regiunea sudeta din Cehoslovacia si apoi intreaga tara.

Politologul american sustine ca urmatorii pasi ai Rusiei depind si de reactia ucrainenilor, care la rindul lor privesc cu speranta spre Occident pentru ajutor. Fostul consilier pentru securitate avertizeaza ca Vestul nu poate privi nepasator spre miscarile lui Vladimir Putin: trebuie sa recunoasca noile autoritati ucrainene si sa promita armatei ucrainene sprijinul necesar pentru intarirea capacitatii defensive. In paralel, fortele NATO ar trebui puse in alerta

Cititi si analiza Hotnews "Papusile lui Vladimir Putin si de ce trebuie NATO sa-si arate muschii", publicata luni.