Un soldat rus plange, sprijinit de un arbore, la cincizeci de metri de o baza militara ucraineana pe care unitatea sa a incercuit-o la Bahcisarai, in Crimeea, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Intelegeti-l, ii e rusine de ce se intampla aici", explica Gulia, al carui fiu este de cealalta parte a micului zid, in interiorul acestei baze situate la sud de Simferopol, capitala peninsulei.

"Este ingrozitor sa ne batem intre noi", spune aceasta femeie, care declara cu mandrie ca este "cetatean al Ucrainei".

"Nu suntem impotriva voastra, nu va fie frica", spune ea, adresandu-se camarazilor tanarului militar cu ochii albastri, care nici macar nu incearca sa-si ascunda lacrimile.

Refuzand sa-si spuna numele sau unitatea de care apartine, da timid din cap in momentul in care ziaristul AFP il intreaba daca e rus.

Nu departe de el, un camion militar este parcat de-a latul aleii care duce catre baza, pe a carei poarta metalica gri este un imens semn "Stop".

Pentru ofiterii ucraineni care ies pentru scurt timp din baza, nu incape nicio indoiala ca cei circa 20 de soldati vizibili, in tinuta de camuflaj si fara niciun insemn distinct pe uniforme, apartin armatei ruse.

"Nu trebuie decat sa le vezi uniformele", a declarat locotenent-colonelul Vladimir Dokutceaiev.

"Am depus un juramant Ucrainei"

Superiorul sau, comandantul bazei, se arata si mai explicit, aratand ca unul dintre negociatorii trimisi pentru a vorbi cu el in ziua precedenta, dupa ce misteriosul detasament s-a pozitionat in acest loc, "s-a prezentat drept un capitan al Federatiei Ruse".

"Au avansat doua cerinte", povesteste colonelul Serghei Stesenko, de la Marina ucraineana: "sa depunem armele la rastele" si instalatiile militare sa fie plasate sub gestiunea comuna a ucrainenilor si a "fortelor Federatiei Rusie".

"Nu putem sa o facem, am depus un juramant Ucrainei. Trebuie sa ramanem credinciosi poporului ucrainean. Este pamantul nostru", subliniaza ofiterul.

"Nu au nicio atitudine belicoasa (...) Nu vor sa traga in noi si nici noi nu vrem sa tragem in ei", continua ofiterul. Dar "daca deschid focul, vom riposta (...) Avem destule arme si munitii".

"Personal, nu inteleg" de ce s-a ajuns la o asemenea situatie, "speram ca se va rezolva de o maniera pasnica", concluzioneaza el, fara a dori sa precizeze cati oameni are sub comanda.

Din exteriorul bazei, se poate vedea un blindat in mijlocul curtii. Pe drumul de la Bahcisarai la Simferopol, la circa 30 de km spre nord, cateva camioane de trupe circula si un blindat este stationat.

Ucrainenii au denuntat luni o prezenta masiva a militarilor rusi in Crimeea, cucerita de Rusia la finele secolului al XVIII-lea si atasata Ucrainei in 1954, cand cele doua tari erau "republici surori" in cadrul URSS.

Iar ceea ce se intampla la Bahcisarai este departe de a fi un caz izolat, numeroase alte baze confruntandu-se cu o soarta identica.