Peninsula Crimeea se afla in totalitate sub controlul trupelor ruse, dupa ce majoritatea sefilor armatei ucrainene din regiune au trecut in subordinea autoritatilor proruse. Ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov, a dezvaluit duminica ca Moscova incearca sa le ofere cetatenie rusa si pasapoarte agentilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonoma Crimeea. Aproximativ 15.000 de militari rusi sunt in prezent in Peninsula Crimeea, sustine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, in timp ce Ucraina a solicitat monitori internationali pentru supravegherea centralelor sale nucleare. Vladimir Putin a discutat telefonic, duminica, cu Angela Merkel, cancelarul german declarand ca presedintele rus accepta dialogul. Intre timp, secretarul de stat american John Kerry este asteptat marti la Kiev pentru a sustine autoritatile ucrainene interimare, intr-un moment in care trupele rusesti au preluat complet cotrolul asupra peninsulei Crimeea, potrivit AFP. "Rusia se comporta ca in secolul 19", a acuzat duminica John Kerry.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Cronolgia evenimentelor de duminica in Ucraina si Crimeea:

Ora 23:50: Secretarul de stat american John Kerry este asteptat marti la Kiev pentru a sustine autoritatile ucrainene interimare, intr-un moment in care trupele rusesti au preluat complet cotrolul asupra peninsulei Crimeea, anunta AFP.

Ora 23:15: Vladimir Putin a discutat telefonic cu Angela Merkel, cancelarul german declarand ca presedintele rus accepta dialogul.

Ora 21:40: Seful Fortelor Navale ucrainene a dezertat si a trecut in subordinea autoritatilor proruse.

Ora 17.40 Opozitia republicana ii cere lui Barack Obama sa reactioneze la interventia rusa in Ucraina

Ora 16.20 Ucraina si-a retras navele pazei de coasta din doua porturi din Crimeea - Kerci si Sevastopol - si le-a mutat in alte baze de la Marea Neagra - Odessa si Mariupol, un semn care arata ca fortele ruse preiau complet controlul in peninsula.

Ora 16.10: Secretarul de stat american, John Kerry: Rusia se comporta ca in secolul 19, invadand o alta tara pe un pretext inventat/ Rusia isi risca locul in G8

Ora 15.20: Franta si Marea Britanie au anuntat ca isi suspenda participarea la intalnirile pregatitoare pentru reuniunea G8 din Soci.

Ora 14.25: Associated Press: Sute de barbati inarmati neidentificati au inconjurat baza de infanterie a Ucrainei din Privolnoie. Convoiul include cel putin 13 vehicule cu soldati (circa 30 in fiecare), cu mitraliere. Acestea au numere de inmatriculare rusesti si blocheaza soldatii ucrainei, care nu pot nici intra nici iesi.

Ora 13.50: Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen: Facem apel la Rusia se reduca tensiunile. Actiunile Rusiei ameninta pacea in Europa.

Vezi aici imagini LIVE VIDEO din Crimeea, care arata cum sunt date jos steagurile Ucrainei si sunt inlocuite cu cele ale Rusiei

Ora 13.23: Premierul Iatseniuk: "Suntem foarte aproape de un dezastru". Ucraina acuza Rusia ca i-a "declarat razboi"

"Este alerta rosie. Aceasta nu este o amenintare, este in fapt o declaratie de razboi la adresa tarii mele. Facem apel la presedintele rus Putin sa isi retraga fortele armata" din Ucraina, a declarat duminica Iatseniuk.

Ora 13.20 Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov: Spatiul aerian este inchis pentru orice aeronava care nu este civila.

Ora 13.10: Ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov: Moscova incearca sa le ofere cetatenie rusa si pasapoarte agentilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonoma Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora, noteaza Mediafax.

Ora 12.50 Ucraina solicita monitori internationali pentru supravegherea centralelor nucleare.

Ora 11.55: Ucraina a chemat toti rezervistii si trebuie sa se asigure ca fortele armate sunt pregatite de lupta, a declarat secretarul consiliului de securitate din Ucraina, care grupeaza toti sefii de securitate si aparare.

Un alt grup de militari rusi au luat arme de la un centru de antrenament din Sevastopol.

Potrivit BBC, activistii pro-rusi nu lasa marinarii sa mearga la lucru in portul din Sevastopol.

Aproximativ 15.000 de militari rusi sunt in prezent in Peninsula Crimeea, sustine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, fara a oferi detalii despre modul in care serviciile ucrainene au ajuns la aceasta cifra, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Nu se stie daca cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea.

Sambata, Ministerul ucrainean al Apararii afirma ca in Crimeea erau 6.000 de militari rusi.

Doua nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea, afirma surse militare ucrainene, explicand ca prezenta navelor incalca acordul privind Flota rusa de la Marea Neagra.

Flota rusa de la Marea Neagra este stationata in portul ucrainean Sevastopol, dar nu se stie daca navele observate apartin acestei flote.