Sambata de cosmar pentru Occident dupa ce parlamentul rus a votat in favoarea unei interventii militare in Crimeea, interventie ceruta de Vladimir Putin. Interventia nu a fost declansata, dar mai multe obiective-cheie din Crimeea sunt deja sub controlul comandourilor pro-ruse, iar militarii rusi din bazele din Crimeea au fost mobilizati. Mobilizata a fost si armata ucraineana, in timp ce noii lideri de la Kiev au cerut ajutorul Occidentului. Occident care cauta acum solutii pentru iesirea dintr-o situatie imposibila.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Ucraina a denuntat incalcarea spatiului aerian de catre Rusia, cerand revenirea imediata a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Peste 6.000 de militari rusi au fost mobilizati in Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii. Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat o "agresiune" rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele.Senatorul american John McCain a declarat ca nu ne aflam intr-un nou razboi rece, dar crede ca Putin trateaza situatia ca si cum ar fi in timpul Razboiul Rece.

  • Vezi mai jos cronica zilei

Ora 6.00:Presedintele Barack Obama a anuntat intr-un comunicat de presa ca SUA nu vor participa la intalnirile pregatitoare pentru summitul G8 de la Soci (Rusia), calificind interventia Rusiei drept "o incalcare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, o incalcare a dreptului international". Comunicatul Casei Albe, care reda esenta unei convorbiri telefonice de 90 de minute cu presedintele rus Vladimir Putin, arata ca Obama a avertizat ca o continuare a situatiei va duce la izolarea politica si economica a Moscovei.(Vezi aici tot comunicatul)

Raspunsul Rusiei: Vladimir Putin a atras atentia asupra actiunilor provocatoare si criminale ale ultranationalistilor ucraineni, sustinute de autoritatile de la Kiev. Rusia isi mentine dreptul de a-si proteja interesele si cetatenii din Ucraina. (Comunicatul oficial al Kremlinului aici)

Ora 00:56 Pentagon: Secretarul pentru Aparare Chuck Hagel i-a transmis omologului rus ca o interventie militara a Moscovei risca sa amplifice starea de instabilitate si sa duca la o escaladare "care ar ameninta securitatea europeana si pe cea internationala".

Ora 00:23 SUA isi vor suspenda participarea la intalnirile pregatitoare pentru summitul G8 de la Soci, Rusia, si avertizeaza ca o incalcare a normelor internationale va duce la "o mai mare izolare politica si economica" a Rusiei. (Reuters)

Duminica, ora 00:11 SUA au solicitat trimiterea imediata de monitori ONU in Ucraina.

Intre timp, Kremlinul anunta ca presedintele rus Vladimir Putin a avut o conversatie telefonica cu liderul american Barack Obama in care l-a informat ca Moscova isi rezerva dreptul de a interveni pentru a-si apara interesele sale in Ucraina, dar si pe cele ale vorbitorilor de limba rusa din aceasta tara.

Intr-un comunicat transmis de Casa Alba se arata ca presedintele Obama i-a raspuns omologului rus subliniind ca daca Moscova este ingrijorata de situatia cetatenilor ucraineni vorbitori de limba rusa, atunci ar trebui sa adreseze aceste ingrijorari intr-o maniera pacifista.

Ora 22.48 Doua nave de lupta antisubmarin ruse au fost vazute in apropiere de coasta ucraineana, in dreptul Crimeii, fapt ce reprezinta o incalcare direct a acordurilor existente intre Kiev si Moscova, transmite Interfax, potrivit Reuters

Ora 22.40 Ucraina solicita SUA, UE si NATO sa analizeze toate mecanismele posibile pentru a ii proteja integritatea teritoriala - ministrul de externe

Ora 22.30 Obama se intalneste cu echipa sa pe probleme de securitate nationala, pentru a discuta optiunile privind Ucraina.

Ora 22.00 Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk: O interventie a Rusiei ar insemna razboi si incetarea tuturor relatiilor intre cele doua tari.

Ora 21.40 Presedintele intermar al Ucrainei: Armata a fost pusa in stare de alerta.

"Am dat ordinul de plasare in stare de alerta, de intarire a protectiei centralelor nucleare, aeroporturilor si elementelor strategice", a declarat Oleksandr Turcinov.

Ora 21.20 Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, face apel la calm imediat si dialog pentru rezolvarea crizei din Ucraina, chiar inainte de reuniunea de urgenta a Consiliului de securitate.

Ora 20.55 Secretarul general NATO: Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei. "Este o nevoie urgenta de de-escaladare in Crimeea. Aliatii NATO continua sa se coordoneze indeaproape," a mai scris Anders Fogh Rasmussen pe Twitter.

Ora 20.15 Secretarul american al Apararii Chuck Hagel a discutat sambata cu omologul sau rus Sergei Shoigu, a declarat un oficial american pentru Reuters. Acesta a precizat ca focusul SUA este pe optiunile diplomatice iar pozitia militara a SUA nu se schimba.

Ora 18:45: Reuniune a ministrilor de Externe din tarile Uniunii Europene, luni, pe tema situatiei din Ucraina. (AFP)

Ora 18:30: Kremlinul anunta ca Vladimir Putin nu a luat inca o decizie privind trimiterea de trupe in Crimeea, dupa ce a primit avizul Parlamentului.

Ora 18:24: Vitaly Kliciko, unul dintre liderii opozitiei ucrainene, indeamna la "mobilizare generala" la Kiev.

Ora 18:19: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru a discuta situatia din Crimeea (ora 19:00 GMT).

Ora 18:05: Statele Unite avertizeaza Rusia in legatura cu posibile consecinte ale unei interventii in Ucraina. Administratia Barack Obama analizeaza "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o interventie militara in Ucraina, avertizeaza un oficial de rang inalt de la Casa Alba, citat de NBC News, potrivit Mediafax. "Monitorizam indeaproape situatia, ne consultam cu partenerii nostri si analizam posibilele costuri de care a vorbit presedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Alba. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat anterior Rusia ca o interventie militara in Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.

Ora 17:57: Traian Basescu despre situatia din Crimeea: "Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei."

Ora 17:45: Ministerul roman al Afacerilor Externe "regreta profund deteriorarea situatiei din Crimeea, importanta regiune din sudul Ucrainei". Potrivit unui comunicat al MAE remis sambata, "pastrarea integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei reprezinta, din punctul de vedere al Romaniei, ca si al comunitatii internationale, elemente de baza, absolut necesare pentru mentinerea stabilitatii si securitatii regionale".

Ora 17:38: Reuniune de urgenta a sefilor serviciilor de securitate ucrainene, pe fondul evolutiilor din Rusia. Comandantii armatei ucrainene si sefii serviciilor de securitate au fost convocati, sambata dupa-amiaza, pentru o reuniune de urgenta in contextul in care Rusia pregateste o interventie militara in Crimeea, informeaza Mediafax, citand CNN.

Ora 17:25: Parlamentul rus a aprobat cu unanimitate de voturi propunerea lui Vladimir Putin privind trimiterea de trupe in Crimeea.

Ora 17:14: Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) dezbate, in cadrul unei sesiuni extraordinare, propunerea presedintelui Vladimir Putin privind o interventie militara armata in Ucraina. Comisiile de specialitate ale Camerei - pentru Aparare si Afaceri externe - au recomandat deja sustinerea propunerii liderului de la Kremlin. (Itar-Tass).

Ora 16:59: Zeci de persoane au fost ranite, sambata, in orasul Harkiv, in estul Ucrainei, in cursul unei manifestatii proruse care a degenerat in atacarea sediului administratiei regionale, anunta Mediafax. Violentele au izbucnit in cursul unui miting prorus la care participa aproximativ 20.000 de oameni. Circa 300 de manifestanti au atacat sediul administratiei regionale, intampinand rezistenta din partea fortelor de ordine.

Ora 16:00: Vladimir Putin a cerut Parlamentului de la Moscova mandat pentru o interventie militara in Crimeea. Putin a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei. "Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului, potrivit Mediafax.

Ora 15:43: Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirma ca in regiunea autonoma ucraineana prorusa opereaza militari rusi, explicand ca trupele ruse protejeaza obiective strategice, informeaza RIA Novosti, citat de Mediafax. "Am stabilit sa cooperam cu Flota rusa de la Marea Neagra pentru protejarea obiectivelor de importanta vitala", a explicat Serghei Aksionov. Intre timp, presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sambata un decret prin care nu il recunoaste pe noul premier al regiunii autonome Crimeea, informeaza AFP. "Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin incalcarea legilor ucrainene", a argumentat Turcinov. "Guvernul Ucrainei si alte organisme ale puterii nu trebuie sa il considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a aratat presedintele interimar al Ucrainei. Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

Ora 14:55: Circa 10.000 de persoane protesteaza in Donetk, fief al fostului presedinte Viktor Ianukovici, fata de noile autoritati proeuropene din Ucraina. "Rusia, Rusia!", au scandat manifestantii, arborand steaguri ruse pe o scena improvizata. Organizatorii mitingului au declarat ca sustin "aspiratiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei", potrivit Mediafax.

Ora 14:51: Senatul Rusiei: Moscova ar putea trimite militari in Crimeea pentru protejarea intereselor ruse. Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei, anunta presedintele Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Ora 14:40: O unitate a Pazei de Coasta din Crimeea, atacata de presupusi militari rusi. Cartierul general al Pazei de Coasta ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi inarmati care sustin ca sunt militari rusi. "Are loc o tentativa de ocupare a cartierului general al Pazei de Coasta din Sevastopol. Toate navele sunt in alerta", precizeaza institutia, conform AFP. Agresorii sustin ca au primit ordin de la ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, sa ocupe unitatea militara.

Ora 14:00: Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, ii cere presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situata in sudul Ucrainei. "Deputatii ii cer presedintelui sa ia masuri pentru stabilizarea situatiei si pentru protejarea populatiei de situatia arbitrara si de violentele din Crimeea", a declarat Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat.

Ora 13:07: Statele Unite vor intensifica activitatile pentru colectarea de informatii, iar comandantii militari evalueaza situatia din Ucraina pentru a stabili modalitati de reactie, insa deocamdata nu este analizata posibilitatea unei interventii militare, afirma un oficial american de rang inalt citat de CNN.

Ora 13:02:Referendumul privind statutul regiunii autonome proruse Crimeea va avea loc pe 30 martie.

Ora 12:32: Zeci de indivizi cu cagule si avand arme automate au ocupat pozitii, sambata dimineata, in jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, in Simferopol, informeaza AFP. Doua mitraliere au fost instalate pentru apararea sediului Parlamentului regional. Cladirea Parlamentului regiunii Crimeea se afla de doua zile sub controlul unui grup de comando prorus.

Ora 12:15: Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii, in timp ce Moscova sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordurile militare cu Kievul.

Ora 11:48: Rusia avertizeaza ca nu va ignora solicitarea de asistenta formulata de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unui comunicat al Kremlinului. "Rusia nu va ignora aceasta solicitare", a declarat un oficial din cadrul Presedintiei Rusiei, citat de RIA Novosti, potrivit Mediafax.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

Rusia a mobilizat "cateva sute de militari" in Peninsula ucraineana Crimeea, a afirmat vineri seara un oficial american din cadrul Apararii, potrivit caruia Statele Unite nu intentioneaza in acest moment sa riposteze. "Se pare ca ei au mobilizat cateva sute de militari", a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. "Evaluam situatia", a precizat el.

Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat vineri o "agresiune" rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele. Potrivit reprezentantului sau in Crimeea, Serghei Kunitan, 2.000 de militari rusi au sosit pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit oficialului american din cadrul Apararii, Moscova nu a informat pana la acest moment Washingtonul in legatura cu intentia sa de a mobiliza trupe in Crimeea, unde se afla o importanta baza navala rusa, la Sevastopol. Kievul nu a cerut pana acum asistenta militara din partea Washingtonului.

Barack Obama avertizeaza Rusia in legatura cu o eventuala utilizare a fortei in Ucraina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, in legatura cu o eventuala interventie armata in Ucraina, atragand atentia ca aceasta va avea un "cost", si a exprimat profunda ingrijorare a Washingtonului fata de o situatie "volatila".

"Suntem profund ingrijorati de informatiile privind miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina", a declarat liderul american in sala de presa a Casei Albe.

El nu a confirmat insa declaratiile presedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denuntand o "agresiune" a Moscovei, a afirmat ca, vineri, 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

"Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala si subliniaza ca va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina", a adaugat Obama.

Presedintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin sa inceteze "agresiunea" din Crimeea

Presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri presedintelui rus, Vladimir Putin, "sa inceteze imediat agresiunea nedisimulata si sa-si retraga militarii din Crimeea".

"Ma adresez in mod personal presedintelui Putin pentru a-i cere sa inceteze imediat agresiunea nedisimulata si sa-si retraga militarii din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denuntat o provocare a Moscovei: "Rusia a trimis trupe in Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul si Guvernul din Crimeea si incearca de asemenea sa preia controlul asupra mijloacelor de comuncatii (...). Ea trebuie sa inceteze imediat aceasta provocare si (...) sa lucreze exclusiv in cadrul acordurilor semnate", a subliniat presedintele interimar ucrainean.

El a facut referire si la acordul incheiat in 1997 intre Kiev si Moscova, care reglementeaza statutul flotei ruse la Marea Neagra.

UE face apel pentru "dialog politic" si pentru respectarea "integritatii teritoriale" a Ucrainei

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a facut apel, vineri, pentru "dialog politic", in contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectarii "integritatii teritoriale" a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iateniuk, caruia i-a dorit "fermitate si determinare pentru a depasi importantele provocari cu care se confrunta" tara sa, anunta un comunicat al CE.

"Presedintele Barroso si premierul Iateniuk au fost de acord asupra necesitatii de a face fata tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic in cadrul unitatii si integritatii teritoriale a tarii", adauga comunicatul CE.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a facut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situatiei" din Ucraina si pentru "retinere" in Crimeea, intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului german.

Peste 2.000 de militari rusi au fost mobilizati la Simferopol - oficial ucrainean

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

"Asistam astazi la o invazie armata rusa (...). Spatiul aerian al (Crimeei) este inchis din cauza numarului mare de aterizari ale avioanelor si elicopterelor rusesti", a declarat reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea, Serghei Kunitan, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat ca peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol.

Zborurile prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata in directia aeroportului Simferopol, in Crimeea, au fost anulate, din cauza "ultimelor evenimente" de la fata locului, unde militari neidentificati si civili prorusi patruleaza in zona aeroportului, a anuntat o purtatoare de cuvant de la Kiev.

"Zborurile cu plecare si cu destinatia Simferopol prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata sunt anulate", a declarat ea pentru AFP.

"Ministerul ucrainean de Externe a protestat, intr-o nota trimisa Rusiei, fata de incalcarea spatiului aerian ucrainean, cerand revenirea imediata a militarilor si a elicopterelor in baze", precizeaza Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunta nerespectarea de catre Rusia a acordului din anul 1997 care stabileste reguli pentru flota rusa de la Marea Neagra, stationata in Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel putin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri in regiunea autonoma ucraineana Crimeea.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va organiza, vineri seara, o reuniune privata urmata de consultari, pe tema crizei din Ucraina.

"Reuniunea va incepe la ora 15.00 (22.00, ora Romaniei)", a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky.