​Summit-urile Uniunii Europene sunt o afacere "obositoare". Negocieri ce pot dura toata noaptea, multa cofeina si, uneori, chiar paturi instalate pentru liderii epuizati. Amanunte surprinzatoare apar in cartea "Europa's Strippenzieher", sau "Cei care trag sforile in Europa", aparuta la Berlin pe 27 februarie sub semnatura a doi jurnalisti germani, ambii fiind corespondenti la summit-urile de la Bruxelles, scrie EUObserver.

Basescu si SarkozyFoto: Agerpres

Unul dintre cele mai tensionate momente evocate in carte dateaza de la summit-ul UE din octombrie 2010. Furioasa dupa ce Atena nu a aplicat reformele la care se angajase, in schimbul imprumuturilor generoase primite din partea UE, Angela Merkel a propus suspendarea dreptului de vot al Greciei in Consiliul European pe motivul incalcarii regulilor deficitului bugetar si al celui public. Propunerea a fost imediat sustinuta de Nicolas Sarkozy, insa primul care s-a opus vehement a fost presedintele Romaniei. Acest lucru s-a intamplat cu putin timp inainte ca presedintele Frantei sa refuze sa dea mana cu Traian Basescu, moment surprins atunci de camerele de filmat.

"Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene prevede posibilitatea de a retrage dreptul de vot in situatii foarte grave. Nu este vorba despre o umilinta publica, cand vezi ca pui in pericol euro, toate tarile euro si in ultima instanta existenta UE", spunea Merkel pe 28 octombrie 2010.

Articolul 7 invocat atunci de Angela Merkel - ce prevede suspendarea dreptului de vot al unei tari in Consiliul European - a fost introdus in Tratatul UE dupa ce in Austria a ajuns la putere un partid de extrema dreapta, la inceputul anilor 2000, lucru vazut de liderii europeni ca o incalcare a libertatii, democratiei si a drepturilor omului si care a condus, temporar, la suspendarea dreptului de vot al acestei tari.

Presedintele Romaniei a fost insa primul care s-a opus sanctionarii Greciei, el fiind sustinut apoi de Spania, Luxemburg si Grecia: "Aceasta situatie nu poate fi echivalata cu o incalcare a drepturilor omului", a afirmat atunci Traian Basescu.

Marele sustinator al Angelei Merkel a fost Nicolas Sarkozy: "Suspendarea dreptului de vot este mentionata in Tratatul UE, nu este un lucru nerezonabil", a afirmat acesta.

Acest moment a precedat celebrul incident in care presedintele de atunci al Frantei a evitat sa dea mana cu Traian Basescu, in cadrul aceluiasi summit, moment surprins de camerele de filmat.