In timp ce unii observatori ai crizei ucrainene considera putin probabila ipoteza unui razboi cu participarea Rusiei, altii fac o comparatie intre evenimentele din Crimeea si cele care au condus in 2008 la conflictul dintre Rusia si Georgia in jurul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, se arata intr-o analiza AFP, citata de Mediafax.

"Exista un real pericol", apreciaza Andreas Umland, un analist politic de la Academia Mohila din Kiev. "Exista tendinte separatiste, exista un interes rus in regiune si exista confruntari", dezvaluie el.

In opinia sa, situatia din Crimeea "aminteste" de cea care a precedat razboiul din 2008 dintre Moscova si Tbilisi. Acest conflict de cinci zile s-a soldat cu recunoasterea de catre Moscova a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei, o alta regiune proprusa, si cu mobilizarea in aceste teritorii a mii de militari rusi.

Decizia presedintelui Vladimir Putin de a plasa in stare de alerta trupele ruse de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina a escaladat tensiunile si a alimentat ingrijorarile occidentalilor.

- Tulburari interne sau conflict armat?

Tulburarile din Crimeea complica situatia din Ucraina, care incearca sa iasa dintr-o criza marcata de ciocniri sangeroase la Kiev si soldata cu demisia lui Viktor Ianukovici.

Cu toate ca noile autoritati prooccidentale de la Kiev au fost bine primite in regiunea Kievului si in vest, ele au fost respinse de majoritatea populatiei rusofone din Crimeea.

Regiunea, care a apartinut Rusiei inainte de a fi alipita Ucrainei, in 1954, gazduieste flota rusa la Marea Neagra in orasul portuar Sevastopol.

Prorusii, care considera destituirea lui Ianukoivici ca fiind nelegitima, reclama organizarea unui referendum privind statutul Crimeei, iar Parlamentul local a fixat joi ca acesta sa aiba loc la 25 mai, chiar in ziua desfasurarii alegerilor prezidentiale anticipate convocate de Kiev.

Analistii, impartiti in privinta evolutiei acestor tulburari separatiste, pentru moment localizate, se intreaba in legatura cu posibilitatea unei escaladari susceptibile sa antreneze o interventie militara a Rusiei.

Inainte de razboiul din 2008 dintre Rusia si Georgia, Moscova a acordat pasapoarte rusesti populatiei din Osetia de Sud. Kremlinul a declarat ulterior ca va interveni pentru protejarea cetatenilor sai.

In opinia lui Andreas Umland, "o escaladare care ar provoca morti, in special rusi, in Crimeea" ar putea oferi un motiv Moscovei pentru a interveni.

Vladimir Putin, care incearca sa ascunda problemele cu coruptia si cele sociale ale Rusiei, continua Umland, "ar putea avea nevoie de un mic razboi pentru a deturna atentia populatiei sale de la aceste esecuri pe plan intern".

Mai mult, potrivit lui Andy Hunder, directorul Ukrainian Institute, cu sediul la Londra, destituirea lui Ianukovici, pe care Moscova l-a sprijinit in speranta de a aduce Ucraina si mai mult sub influenta sa, reprezinta un esec grav pentru Putin in materie de politica externa.

- O situatie in care toata lumea ar avea de pierdut

Alti analisti sunt de parere ca un razboi si o impartire a Ucrainei nu ar fi in interesul vreunei parti, in special al Rusiei.

"Daca Crimeeea va fi anexata la Rusia, (...) toata lumea ar avea de pierdut", declara Balazs Jarabik, de la Central European Policy Institute.

Potrivit lui, orice forma de secesiune ar antrena "un conflict etnic (in Crimeea) cu tatarii", o comunitate musulmana stabilita inca din secolul XIII in regiune.

Deportati in Siberia si in Asia Centrala in perioada lui Stalin, tatarii au revenit in Crimeea dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991. Ei constituie astazi 12% din cei aproximativ doua milioane de locuitori ai peninsulei.

Tatarii, care au sprijinit activ "revolutia portocalie" prooccidentala din 2004, sunt alaturi de noua putere de la Kiev.

Liderul lor, Refat Ciubarov, denunta intr-un interviu pentru AFP "noile tendinte separatiste inspirate din Rusia".

O alta ipoteza, formulata de Maria Lipman, de la Fundatia Carnegie din Moscova, pune in evidenta actiuni ale Moscovei care vizeaza protejarea intereselor sale economice din Ucraina.

"Rusia nu vrea o solutionare in forta a problemelor sale in relatiile cu Ucraina, dar ea va utiliza, fara nicio indoiala, mijloace de presiune si parghii economice (...), cu scopul de pastra controlul asupra Crimeei", a apreciat ea.