Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Rusiei sa evite "orice actiune care ar putea provoca o escaladare" a situatiei in criza ucraineana, considerand "periculoase si iresponsabile" actiunea gruparilor pro-ruse din Crimeea, scrie AFP.

"Sunt extrem de ingrijorat de evolutiile cele mai recente din Crimeea", a declarat Rasmussen, in deschiderea unei reuniuni la Bruxelles a Comisiei NATO-Ucraina, in prezenta ministrilor Apararii din cele 28 de tari membre ale Aliantei atlantice si a unui reprezentant al Ucrainei.

"Actiunea unui grup armat in aceasta dimineata este periculoasa si iresponsabila", a adaugat secretarul general al aliantei, referindu-se la actiunea a catorva zeci de barbati inarmati care au preluat joi controlul asupra sediului guvernului si a Parlamentului Crimeei, deasupra carora au arborat drapelul rusesc.

"Cer Rusiei sa nu intreprinda nimic care ar putea provoca o escaladare a tensiunii sau sa provoace neintelegeri", a adaugat Rasmussen.

SUA, cel mai puternic membru al Aliantei, avertizase miercuri Rusia ca orice interventie militara ar fi o "grava eroare".

"Indemn noii lideri ucraineni sa continue eforturile pentru a stabili un proces politic care sa reflecte aspiratiile democratice ale intregului popor ucarinean", declarat Rasmussen, cerand tuturor partilor "sa evite confruntarile, sa se abtina de la orice actiune provocatoare si sa reia calea dialogului".

Crimeea, peninsula rusofona din sudul Ucrainei, adaposteste flota ruseasca din Marea Neagra, in portul Sevastopol.

NATO a semnat in 1997 un parteneriat cu Ucraina, care participa la misiunile ISAF in Afganistan.