Separatisti pro-rusi si sustinatori ai noilor lideri de la Kiev s-au adunat miercuri, concomitent, in fata Parlamentului regional al Crimeii, din Simferopol, inaintea unei dezbateri pe tema schimbarilor politice din tara care au dus la indepartarea presedintelui Ianukovici. Presa ucraineana anunta ca in scuarul Parlamentului regional s-au adunat miercuri cateva mii de oameni. 20 de persoane au fost ranite in ciocnirile dintre cele doua grupuri de manifestanti. Un protestatar si-a pierdut viata, probabil din cauza unui infarct miocardic.

Proteste cu imbranceli in fata Parlamentului din CrimeeaFoto: Captura YouTube
  • Cele mai importante momente ale zilei de miercuri, 26 februarie:

Ora 00:00Vitali Klitschko avertizeaza Rusia sa nu-i acorde azil politic fostului presedinte Viktor Ianukovici. "Acest dictator sangeros trebuie sa raspunda pentru actiunile sale in fata unei instante din Ucraina".

Ora 22:30John Kerry: "SUA va garanta un imprumut in valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina. O interventie militara a Rusiei ar fi o greseala grava".

Ora 21:30Reprezentantul diplomatiei europene, Catherine Ashton, se va intalni cu ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, in data de 6 martie, la Roma. Discutiile se vor concentra pe situatia internationala, iar criza din Ucraina se va afla in centrul atentiei.

Ora 20:45 Consiliul Maidanului, care reuneste liderii politici ai miscarii de contestare, ai societatii civile si ai gruparilor radicale, l-a desemnat pe pro-europeana Arseni Iatseniuk pentru functia de prim ministru, intr-o declaratie publica facuta la Kiev.

Acest anunt facut de un lider al miscarii in emblematica piata a Independentei (Maidan) in fata a zeci de mii de persoane trebuie confirmat joi de parlament.

Ora 19:20 Presa din Rusia sustine "pe surse" ca Ianukovici este in Moscova inca de marti seara. Site-ul ruses RBC citeaza o sursa oficiala si un om de afaceri la nivel inalt, ambii sustinand ca Ianukovici este cazat de marti seara la hotelul Radisson Royal din Moscova.

Ora 18:50 Ministrii de externe ai Ungariei, Slovaciei si Cehiei vor face o vizita la Kiev pentru a discuta cu reprezentantii noului guvern ucrainean, anunta Ria Novosti care citeaza AFP.

Ora 18:40 Viktor Ianukovici este in continuare in Ucraina, a afirmat procurorul general adjunct Mykola Golomsa

Ora 18:08 Presedintele demis Viktor Ianukovici a fost trecut pe lista persoanelor date in urmarire internationala, a anuntat procurorul general al Ucrainei.

Ora 17:47 Secretarul de Stat american John Kerry anunta ca SUA va ajuta Georgia sa obtina libera circulatie a georgienilor in UE si sa promoveze "viziunea sa europeana", transmite Reuters. Anuntul vine in contextul in care atat autoritatile americane cat si cele europene isi reafirma sprijinul pentru Republica Moldova si pentru celelalte tari din regiune.

Ora 17:35 Reuters informeaza, citand Interfax, ca un protestatar a murit miercuri la Simferopol, capitala regionala, probabil din cauza unui infarct miocardic. Victima nu prezinta urme de violenta.

Un purtator de cuvant al politiei din Crimeea a negat zvonurile ca manifestantul ar fi murit intr-o explozie care s-a produs lin apropiere de Parlamentul regional.

Ora 17:07 O mare parte dintre protestatari a parasit piata din fata Parlamentului. Cateva sute au mai ramas in centrul orasului Simferopol. Un grup de protestatari scandeaza "Rusia!". Celalalt grup scandeaza "Crimeea e Ucraina!".

Potrivit presei din Ucraina, in urma ciocnirilor violente de miercuri au fost raniti 20 de protestatari.

Ora 16:00 Sesiunea extraordinara parlamentara a fost amanata in lipsa de cvorum.

Ora 15:51 Cateva minute in urma a avut loc o explozie in apropierea Parlamentului regional din Simferopol, scrie Unimedia. Protestatarii pro-rusi au aruncat cu cocktailuri Molotov in directia tatarilor. Potrivit presei ucrainene, fortele de ordine au aruncat cu grenade fumingiene in mijlocul multimii. Protestatarii arunca cu pietre in directia oponentilor sai.

Ora 15:40 O parte din manifestanti a patruns in cladirea Parlamentului. Afara continua imbrancelile si clinciurile intre manifestantii pro-Rusia si cei pro-Ucraina

Ora 14:53 Intr-o declaratie postata pe site-ul Parlamentului ucrainean se arata ca forul politic al regiunii autonome nu va discuta o retragere din Ucraina si ca informatiile care circula privind aceasta posibilitate nu sunt decat provocari menite sa discrediteze Consiliul Suprem al regiunii, scrie Ria Novosti.

La randul sau, presedintele Consiliului Suprem al Republicii Autonome Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat ca in cadrul sedintei de miercuri nu va fi discutata problema retragerii autonomiei Crimeii din cadrul Ucrainei.

Ora 14:40 Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat de urgenta un exercitiu armat si inspectii pentru a testa cat de pregatite de lupta sunt trupele din vestul Federatiei Ruse, scrie agentia de presa Interfax, citata de Reuters. "Conform dispozitiilor presedintelui Federatiei Ruse, fortele armate din Districtul Militar de Vest au fost puse in stare de alerta la ora 14.00", a spus ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu.

Gestul poate fi interpretat ca provocator, semn ca Putin este nemultumit de situatia din Ucraina si vrea sa-si "arate muschii".

Ora 14:33 Birourile lui Ianukovici si alte cladiri oficiale din Ucraina, inclusiv Banca Nationala, au fost perchezitionate miercuri in cadrul investigatiei deschise cu privire la presedintele demis, suspectat de "crima premeditata", a anuntat Procuratura Generala a Ucrainei.

Ora 14:29 Casa Alba a trimis experti financiari in Ucraina pentru a-i ajuta pe liderii de la Kiev sa gaseasca o solutie la criza financiara cu care se confrunta tara, anunta Interfax, citandu-l pe vice-secretarul de Stat american Willian Burns, transmite Reuters.

Burns a vizitat Kievul dupa ce Parlamentul ucrainean a decis indepartarea presedintelui Ianukovici. Potrivit Interfax, oficialul american a declarat ca o echipa de experti financiari va ramane in Ucraina dupa plecarea lui miercuri dupa-amiaza.

Ora 14:22 Presa ucraineana, citata de Unimedia.md, anunta ca in scuarul Parlamentului regional din Simferopol s-au adunat circa 10.000 de oameni, insa numarul protestatarilor ramane neclar. In relatarile sale despre proteste, Reuters vorbeste de circa 2000 de tatari si cateva sute de separatisti.

Pana la acest moment 4 protestatari au fost raniti. Medicii se afla la fata locului pentru a le acorda ajutor medical.

Ora 13:55 Proteste in fata Parlamentului din Simferopol. Doua grupuri de protestatari s-au adunat miercuri in fata Radei Supreme din Simferopoli. Potrivit presei ucrainene, politia nu face fata ciocnirilor dintre protestatari, scrie Unimedia.md.

Separatisti pro-rusi si sustinatori ai noilor lideri de la Kiev s-au adunat miercuri, concomitent, in fata Parlamentului regional al Crimeii, inaintea unei dezbateri pe tema schimbarilor politice din tara care au dus la indepartarea presedintelui Ianukovici.

Reuters relateaza ca in jur de 2000 de oameni, in mare parte de etnie tatara, au venit in fata cladirii Parlamentului din Simferopol pentru a-si arata sustinerea fata de miscarea EuroMaidan.

Acolo s-au intalnit cu cateva sute de manifestanti pro-rusi care si-au anuntat loialitatea fata de Moscova si au denuntat "banditii" care au preluat puterea la Kiev.

Cele doua parti, despartite de linii de politie, s-au adunat in fata Parlamentului care, aflat sub presiunea fortelor pro-ruse, a cerut organizarea unei sesiuni de urgenta miercuri dupa-amiaza in care sa discute criza.

Unimedia relateaza, citand interfax.com.ua, ca o parte dintre protestatari cer inlaturarea steagului Rusiei de pe Parlamentul din Crimeea, care a fost instalat marti de catre fortele pro-ruse din regiune. Russia Today relata dimineata ca steagul a fost indepartat.

Ora 13:50 Un avion MIG 29 ucrainean patruleaza peste Sevastopol pentru a preveni o posibila fuga a lui Ianukovici, au declarat surse pentru Gazeta.ua, potrivit Politica.ua.

Ora 12:26 Moneda nationala rusa, rubla, a atins miercuri un nou record minim in raport cu euro, pe fondul temerilor unui colaps al Ucrainei si a incetinirii economiei ruse, scrie AFP.

Moneda euro a fost cotata miercuri dimineata la 49,42 ruble, coborand sub minima inregistrata saptamana trecuta - 49,35 ruble.

Dolarul a crescut la 35,94 ruble, cel mai ridicat nivel din 2009.

Moneda rusa a pierdut, de la inceputul anului, mai mult de 8% fata de euro, fiind afectata de franarea brusca a activitatii economice in Rusia.

Potrivit analistilor de la VTB Capital, "tensiunile din Ucraina au inceput (si ele - n.red.) sa apese pe rubla".

Ministrul adjunct de finante rus, Serghei Stortchak, a avertizat marti ca Moscova nu are "nicio obligatie legala" sa acorde imprumuturile promise Ucrainei in luna decembrie.

Temerile legate de un default al Kievului sunt tot mai presante iar banci rusesti sunt foarte implicate in fosta republica sovietica. Agentia de rating Fitch a evaluat marti imprumuturile bancilor rusesti in Ucraina la 28 miliarde de dolari..

Mai mult decat atat, economia Rusiei ingrijoreaza investitorii. Cresterea produsului intern brut a fost de 1,3% anul trecut, fata de 3,4% in 2012 si de 4,3% in 2011, iar indicatorii publicati la inceputul anului arata ca tendinta este de agravare a situatiei.

Ora 12:15 Fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, considera ca Peninsula Crimeea ar putea fi "o punte de legatura" intre Transnistria si teritoriul Federatiei Ruse, informeaza Unimedia.

Ora 11:53 Componenta noului Guvern ucrainean de uniune nationala va fi facuta publica miercuri seara in Piata Independentei (Maidan) din centrul Kievului, ocupata de 3 luni de catre manifestanti, a anuntat un deputatucrainean, citata de AFP.

Anuntul va fi facut la ora locala 19:00 (17:00 GMT/ 19:00 ora Romaniei), in fata manifestantilor din Maidan, locul de unde a pornit miscarea de contestare, a anuntat deputatul Valeri Patkan pe site-ul partidului sau, Udar.

Udar (Lovitura) este miscarea lui Vitali Klitschko, fost campion mondial la box devenit unul dintre liderii opozitiei. Klitschko si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al tarii in alegerile anticipate prevazute la 25 mai.

Ora 10:41 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a preluat indatoririle de sef al fortelor armate, a anuntat miercuri site-ul presedintiei ucrainene, potrivit Reuters.

Ora 09:59 Rusia cere OSCE sa condamne sentimentul "neo-fascist" din vestul Ucrainei.

Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a cerut miercuri Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sa "condamne decisiv" ascensiunea sentimentului "nationalist si neo-fascist" in vestul Ucrainei, transmite reuters.

"Lavrov a cerut OSCE sa condamne decisiv ascensiunea sentimentului nationalist si neofascist in vestul tarii, (sa condamne - n.red.) apelurile la interzicerea limbii ruse, la declararea persoanelor vorbitoare de rusa in "non-cetateni" si la restrictionarea libertatii de expresie", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului rus de Externe.

Russia Today scrie ca steagul rusesc a fost dat jos de cladirea parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, din Simferopol, unde a fost arborat in urma cu o zi in semn de protest fata de noile autoritati de la Kiev. Protestatarii continua insa sa ceara un referendum pentru independenta Crimeii si sa sustina ca schimbarea politica de la Kiev este o miscare ilegala.

Tot miercuri, ministrul ucrainean de Interne ad interim Arsen Avakov a semnat un decret care desfiinteaza fortele speciale anti-revolta Berkut, dupa cum scrie acesta pe pagina sa de Facebook, citat de agentia RIA Novosti.

"Am semnat decretul numarul 144 privind disolutia fortelor speciale de securitate civila Berkut", a afirmat acesta.

Temutele unitati Berkut constituiau principala forta insarcinata cu reprimarea miscarii populare de contestare din ultimele luni, care a condus la alungarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici. Dispersarea de catre unitatile Berkut a manifestantilor pro-europeni nu a facut decat sa radicalizeze protestele, care au antrenat numeroase victime in randul manifestantilor, dar si al fortelor de ordine, noteaza agentia ruseasca de presa.

----------------------

Locuitori din Crimeea, care protesteaza contra noilor autoritati de la Kiev, au arborat marti seara drapelul Rusiei pe cladirea parlamentului regiunii autonome, informeaza Novosti Krima, serviciul de stiri al Crimeii in limba rusa news.allcrimea.net, preluat de Agerpres.

Aproximativ 500 de manifestanti s-au adunat in fata parlamentului din Simferopol.

"Steagul Rusiei a fost arborat pe frontonul Radei Supreme a Crimeii. Oamenii scandeaza 'Dati jos tridentul' /aluzie la stema Ucrainei n.r./, 'Rusia, Rusia' si 'Putin este presedintele nostru', a notat jurnalistul Oleg Kriucikov intr-o postare pe Facebook.

Manifestantii au cerut independenta Crimeii si organizarea unui referendum privind statutul peninsulei. Ei au insistat de asemenea ca fortele speciale Berkut sa fie protejate de actiunile formatiunilor radicale.

In timpul URSS, Crimeea a apartinut Federatiei Ruse (RSFSR) si a intrat in componenta Ucrainei sovietice in 1954.