Un ziar ugandez a publicat marti o lista cu 200 de persoane despre care afirma ca sunt homosexuali, la o zi dupa ce presedintele a promulgat o lege care inaspreste represiunea homosexualitatii in aceasta tara din Africa de Est, majoritar crestina, scrie AFP.

"Expusi!", titreaza in deschidere tabloidul Red Pepper, obisnuit cu barfele sordide, de preferinta sexuale. "Cei 200 principali homo din Uganda, identificati", scrie cotidianul, alaturi de pozele unui responsabil al unei asociatii de aparere a minoritatilor sexuale, un preot catolic, un cantaret rap renumit si o militanta a cauzei gay, lesbiana afisata.

Printre numele citate - toate relativ cunoscute in Uganda - figureaza cativa homosexuali declarati, dar marea majoritate nu si-a facut niciodata publica preferinta sexuala.

"Vanatoarea mediatica de vrajitoare a revenit", a scris pe Twitter Jacqueline Kasha, celebra activista a cauzei homosexuale in Uganda.

Luni, presedintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat o lege care inaspreste represiunea deja severa a homosexualitatii - pasibila de inchisoarea pe viata - interzicand in special "promovarea" homosexualitatii si care obliga la denuntarea oricarei persoane care isi afiseaza homosexualitatea.

Analistii se tem ca aceasta noua lege va incuraja hartuirea si violentele carora le sunt deja victime homosexualii din Uganda, unde homofobia este alimentata de puternicele biserici evanghelice.