Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a adoptat marti un ton usor mai conciliant in privinta Ucrainei, dupa declaratiile facute cu o zi in urma de premierul Dmitri Medvedev, apreciind ca aceasta tara trebuie sa faca parte din "marea familie europeana", scrie AFP.

"Suntem de acord (...) asupra faptului ca este periculos si contraproductiv sa fortezi Ucraina sa aleaga intre 'fie sunteti cu noi, fie sunteti impotriva noastra", a spus Lavrov, intr-o conferinta de presa.

"Avem interesul ca Ucraina sa faca parte din marea familie europeana in deplinul sens al termenului", a spus acesta, in urma unei intalniri cu omologul sau luxemburghez Jean Asselborn.

Acesta a sustinut, de altfel, ca Rusia nu doreste sa intervina in afacerile vecinului sau.

"Am confirmat pozitia noastra de principiu care este de neamestec in afacerile interne", a subliniat el.

"Speram ca toata lumea va respecta aceeasi logica si va utiliza contactele cu diversele forte politice din Ucraina pentru a permite detensionarea situatiei si pentru a nu se trage anumite beneficii intr-o etapa in care este nevoie de un dialog national, pentru ca situatia sa reintre in cadrul legal", a continuat acesta.

Premierul rus Dmitri Medvedev afirmase luni ca este o "aberatie sa consideri drept legitim ceea ce este rezultatul unei revolte". "Ne va fi dificil sa lucram cu un astfel de guvern", spusese el.

Lavrov s-a pronuntat insa impotriva organizarii de alegeri prezidentiale anticipate in 25 mai, in Ucraina, afirmand ca acest lucru ar fi impotriva acordului de iesire din criza semnat saptamana trecuta la Kiev.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca acest acord, semnat vinerea trecuta de presedintele Viktor Ianukovici si liderii opozitiei, in prezenta mediatorilor europeni si a unui reprezentant al Rusiei, care nu l-a semnat, insa - prevede ca alegerile prezidentiale nu pot avea loc decat dupa adoptarea unei reforme constitutionale, prevazuta pana in septembrie.

In acest fel, organizarea de alegeri in 25 mai "este deja o renuntare la acordul" de iesire din criza, a argumentat el.

Rusia a cerut deja in mai multe randuri noii puteri din Ucraina sa respecte acest acord, care prevede concesii majore pentru opozitie, printre care alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala.

Presedintele ucrainean, de negasit de sambata, a fost destituit, fiind numit un sef de stat interimar, Olexandre Turcinov.