Timp de peste doua saptamani cat Rusia a gazduit Olimpiada de iarna, presedintele Vladimir Putin a facut tot ce a putut sa arate lumii ca atat el cat si tara sa au o si o parte mai blanda. Acum, cand Jocurile s-au terminat, Occidentul este ingrijorat ca zambetul va disparea iar manusile vor fi scoase in lupta fatisa cu Europa pentru soarta Ucrainei, scrie Reuters.

Vladimir Putin Foto: Agerpres

Circarii, dansatorii si purtatorii de steaguri de abia au avut timp sa paraseasca stadionul dupa ceremonia de inchidere de la Soci inainte ca Rusia sa anunte ca isi cheama acasa ambasadorul din Ucraina pentru consultari.

Televiziunea rusa de stat nici macar nu a putut sa astepte pana la sfarsitul Jocurilor pentru a lansa un atac nimicitor asupra presedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Acuzandu-l de tradare, prezentatorul Dmitry Kiselyov a declarat: "Consecintele sunt ireversibile. Ucraina este un pas mai aproape de o scindare si probabil deja a trecut pragul razboului civil".

Presedintele rus nu a vorbit public despre caderea lui Ianukovici, insa Kiselyov este un loialist de-al lui Putin care se bucura de increderea liderului de la Kremlin. Kiselyov va prelua in curand conducerea unui trust media ce va avea drept functie lustruirea imaginii Rusiei, noteaza agentia de presa.

Liderii vestici sunt preocupati ca Rusia ar putea fi atat de ingtijorata de pierderea influentei in Ucraina, leaganul civilizatiei ruse, incat si-ar putea folosi influenta pentru a impiedica aceasta vasta tara sa isi intareasca legaturile vestice, cu Uniunea Europeana.

Consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Barack Obama, Susan Rice, a declarat recent ca ar fi o "greseala grava" daca Rusia ar trimite trupe in Ucraina, desi Kremlinul nu a sugerat ca intentioneaza sa faca acest lucru.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a avertizat impotriva a ceea ce el a numit presiune externa, sau o interventie a Rusiei, spunand: "Exista multe pericole si incertitudini".

La randul sau, Putin a avut o conversatie telefonica cu Angela Merkel, in care i-a transmis cancelarului german, potrivit Berlinului, ca doreste ca Ucraina sa ramana unita, in pofida speculatiilor din mass-media potrivit carora Rusia ar vrea sa preia controlul asupra regiunilor din estul tarii.

Liderul de la Kremlin nu a facut insa nicio afirmatie publica cu privire la varsarile de sange din Ucraina, tara pe care incearca sa o atraga intr-un bloc economic care sa rivalizeze puterii economice a Chinei si Statelor Unite.

Moldova si Georgia urmaresc cu atentie ce se intampla. Precum Ucraina, celelalte doua republici fost-sovietice incearca sa se apropie de Uniunea Europeana, insa risca sa supere Moscova. Georgia, in special, este precauta pentru ca a trecut, in 2008, printr-un razboi de 5 zile cu Rusia asupra celor doua regiuni secesioniste ale tarii: Osetia de Sud si Abhazia.

Diversiune binevenita

Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci s-au dovedit a fi o diversiune binevenita pentru Putin. Rusia a dominat pe podium, frica unui atac regizat de islamistii care se lupta cu fortele ruse in muntii Caucaz s-a dovedit lipsita de temei iar infrastructurile sportive au fost laudate la scara larga.

Vladimir Putin la Soci

Vladimir Putin la Soci

Foto: sochi2014.com

Putin a avut cateva aparitii neasteptate la diferite echipe nationale, a baut vin cu reprezentantii delegatiei americane iar, la un moment dat, s-a lasat fotografiat cu un voluntar la JO Soci 2014, pe partia de schi.

"Fetele prietenoase, soarele cald de la Soci si stralucirea aurului olimpic au spart gheata scepticismului fata de noua Rusie", a declarat vicepremierul Dmitry Kozak.

"Jocurile au transformat tara noastra, cultura si oamenii in ceva care este mult mai apropiat, mult mai atragator si mai usor de inteles pentru restul lumii".

Juriul insa nu a decis in privinta asta, scrie Reuters. In timpul Jocurilor, protestele au fost limitate la un mic parc salbatic, departe de zonele de desfasurarea a evenimentelor olimpice, iar orice astfel de actiune trebuia aprobata anterior de autoritatile orasului.

Un tribunal a confirmat o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru un activist de mediu local invinuit de deteriorarea proprietatii unui cunoscut lider regional, insa cunoscut cel mai bine pentru campania impotriva daunelor ecologice cauzate, potrivit militantului eco, de activitatile de constructie pentru JO.

Dupa un proces "spectacol", alti 8 manifestanti au fost condamnati vineri la Moscova pentru "violente impotriva politiei" in timpul protestelor anti-Putin din 2012. Sentinta a fost data luni, dupa sfarsitul Jocurilor. 7 dintre ei au primit pedepse cu inchisoare cu executare, iar cel de al optulea o pedeapsa cu suspendare.

"Va invata Kremlinul vreo lectie din Maidan (protestele din Kiev - n.red.)?", s-a intrebat liderul de opozitie Boris Nemtsov pe un blog. "Le vor inapoia cetatenilor libertatea si vor renunta la conducerea lor eterna? Ma indoiesc foarte mult."

Jocuri de imagine

Miscari dinaintea inceperii Jocurilor Olimpice, precum gratierea fostului magnat al titeiului Mihail Hodorkovski, cel mai cunoscut detinut al Rusiei - condamnat pentru frauda si evaziunea fiscala dupa ce a cazut din gratiile lui Putin -, si o amnistie pentru mai multi detinuti, inclusiv doi membri de sex feminin ai miscarii protestatare Pussy Riot, au fost criticate de oponentii liderului de la Kremlin sub acuzatia ca sunt doar de fatada, menita sa linisteasca Occidentul.

Kremlinul neaga asta, insa neaga, de asemenea, campania impotriva oponentilor si utilizarea tribunalelor in scopuri politice.

Putin s-a dovedit imun la critici privind costul ridicat al Jocurilor, estimat la circa 50 miliarde dolari, si a spus ca nu exista nicio dovada de coruptie pe scara larga. Daca ii vor fi prezentate astfel de dovezi, le va investiga, a declarat Putin.

Soci 2014 - JO

Soci 2014 - JO

Foto: sochi2014.com

Criticile la adresa pregatirilor pentru JO Soci 2014 sunt prejudecati occidentale si amintesc de politicile occidentale de "limitare" a Uniunii Sovietice din timpul Razboiului Rece, a afirmat Putin.

Presedintele Comitetului Olimpic International, Thomas Bach, a laudat felul in care Rusia a gazduit evenimentul olimpic declarand: "Am vazut Jocuri excelente si ceea ce conteaza este opinia sportivilor iar acestia au fost extrem de multumiti".

Criticii spun insa ca nimic fundamental nu s-a schimbat in Rusia ca urmare a gazduirii Jocurilor Olimpice. Ei se tem ca lucrurile vor reveni acum la starea obisnuita.

"Hartuirea, detentia, arestarile, acuzatiile fabricate si procesele inechitabile raspandite in randul activistilor, vizibile sub luminile stralucitoare ale camerelor de luat vederi din intreaba lume, au fost o pata pe Jocuri", a declarat Serghei Nikitin, directorul biroului de la Moscova al Amnesty International.

"Nu este de bun augur pentru momentul in care Jocurile se termina si mass-media internationala paraseste Rusia".