Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care extinde puterea autoritatilor de a efectua inspectii neanuntate la organizatiile non-guvernamentale, informeaza RIA Novosti.

Printre motivele pentru inspectii neanuntate ale ONG-urilor se numara acum:

  • esecul de rectifica incalcarile unor termene stabilite anterior de un agent autorizat;
  • plangeri depuse de catre persoanele fizice si juridice,
  • informatiile furnizate de catre agentiile guvernamentale, autoritatile locale si mass-media cu privire la presupuse activitati extremiste ale ONG-urilor;
  • informatii de la autoritatile federale si locale cu privire la incalcari ale legislatiei de catre ONG-uri.

Totodata, legea le permite sefilor de agentii autorizate sa dispuna inspectii inopinate si le da procurorilor si comisiilor electorale puterea de a solicita astfel de inspectii.

O lege controversata aprobat de Putin in 2012 stipuleaza ca ONG-urile care primesc orice fonduri din strainatate si care sunt considerate a fi angajate in activitati politice sa se inregistreze ca "agenti straini". Aceasta calificare ar trebui, de asemenea, printata pe toate materialele produse de catre acea organizatie.

Legea prevede amenzi de pana la 500.000 de ruble (14,189 dolari) pentru ONG-urile care refuza sa se conformeze si de pana la 300.000 de ruble (8.513 dolari) pentru directorii acestora.

Cele mai multe ONG-uri au refuzat insa sa se inregistreze, descriind termenii de "agent strain" drept o intoarcere la practica sovietica de etichetare a criticilor guvernului drept spioni sau tradatori.

Seria de inspectii ale ONG-urilor a inceput la sfarsitul lui martie 2013, dupa ce Ministerul Justitiei a spus ca vrea sa verifice daca activitatile organizatiilor corespund cu obiectivele stabilite prin statutul lor dar si cu legislatia rusa.

Potrivit ministerului, 6947 ONG-urile au fost inspectate in 2012. Inspectiile a 206 organizatii au fost neprogramate.