Fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este cautat de politie pentru "ucidere in masa", a anuntat luni ministrul interimar de Interne, citat de Reuters. Peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang inalt din cadrul fortelor de ordine, vor fi acuzate pentru uciderea demonstrantilor la Kiev. OSCE a numit un reprezentant special pentru Ucraina si propune crearea unui grup de contact international pentru a gestiona criza. In acelasi timp, Rusia a denuntat masurile adoptate de noua putere de la Kiev, afirmand ca acestea lezeaza drepturile comunitatii ruse din Ucraina.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres
  • Cele mai importante momente ale zilei de luni, 24 februarie:

Ora 00:15:Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a numit un reprezentant special pentru Ucraina si propune crearea unui grup de contact international pentru a gestiona criza.

Ora 23:30:Intr-o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, presedintele francez Francois Hollande a insistat asupra "necesitatii unei tranzitii pasnice in Ucraina", iar Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa lucreze impreuna in aceasta directie.

Ora 22:15: Casa Alba a solicitat Ucrainei formarea unui guvern tehnocrat care sa asigure interimatul pana la alegeri.

Ora 21:33: Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko va pleca in Germania pentru a primi ingrijiri medicale, a anuntat luni partidul acesteia. Iulia Timosenko, artizana "revolutiei portocalii" in 2004 si fost premier, care sufera de hernie de disc, a aparut intr-un scaun cu rotile dupa eliberarea sa surpriza din inchisoare, sambata, la scurt timp dupa destituirea presedintelui Viktor Ianukovici.

Ora 20:38: Peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang inalt din cadrul fortelor de ordine, vor fi acuzate pentru uciderea demonstrantilor la Kiev, relateaza Interfax Ucraina, citat de Mediafax. "O ancheta a fost lansata impotriva unor oficiali de rang inalt pentru organizarea unor crime masive, vizand aproximativ 50 de persoane", a declarat Oleh Mahnitki, care a fost numit procuror general al Ucrainei luni. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din functia de presedinte al Ucrainei sambata, pentru "uciderea in masa" a civililor, a anuntat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook. "O ancheta penala a fost deschisa, pentru uciderea in masa a civililor, impotriva lui Ianukovici si mai multor functionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.

Ora 20:02: Ucraina a sporit masurile de securitate la frontiere, pe fondul zvonurilor privind o posibila invazie rusa. Autoritatile ucrainene au sporit masurile de securitate la frontiere, pe fondul informatiilor privind prezenta trupelor ruse la granita estica, relateaza site-ul agentiei Interfax Ukraine, citat de Mediafax. Oleg Tiahnibok, liderul grupului parlamentar al partidului Svoboda, a declarat luni, in Parlament, ca Rusia a mobilizat trupe la frontiera Ucrainei, sugerand ca Moscova ar pregati o invazie.

Ora 17:20 Rusia a denuntat masurile adoptate de noua putere de la Kiev, afirmand ca acestea lezeaza drepturile comunitatii ruse din Ucraina, potrivit AFP.

"Invocand 'interese revolutionare', sunt validate 'decizii' si 'legi', vizand in special lezarea drepturilor rusilor", afirma ministerul rus de Externe, intr-un comunicat care face referire la abrogarea, duminica, a unei legi adoptate in precedentul regim si care face din rusa a doua limba oficiala in anumite regiuni.

Ora 16:32 Premierul polonez Donald Tusk a avertizat luni noile autoritati ucrainene in legatura cu riscurile recurgerii la o "logica a razbunarii" in cazul fostilor adversari politici, potrivit AFP.

"Sentimentul de justitie inseama pedepsirea responsabililor pentru crime si, fara indoiala, la Kiev au fost comise crime. Ma refer in acest caz la executiile organizate de lunetisti. Dar, pentru ca revolutia sa aiba rezultate pozitive, nu poate pleca de la o logica a ripostei sau razbunarii", a declarat premierul Tusk.

"Miza principala pentru Ucraina nu este razbunarea, ci salvarea economiei si a finantelor publice", a insistat seful Guvernului polonez.

Premierul Tusk si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea in legatura cu viitorul Ucrainei, tara vecina cu Polonia in care situatia ramane "foarte complicata".

Ora 16:26 Ucraina va avea la dispozitie din plin asistenta macroeconomica de indata ce ajunge la un acord cu Fndul monetar International, a declarat luni, la Budapesta, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

"Dupa cum stiti, in Ucraina avem o istorie lunga de angajamente care nu au fost onorate. Exista o cantitate enorma de asistenta macroeconomica disponibila pentru Ucraina de indata ce Ucraina incheie o intelegere cu FMI", a declarat Radoslaw Sikorski, unul dintre mediatorii UE pentru criza din Ucraina.

Ora 15:47 Seful Statului Major din Rusia a avut o conversatie telefonica cu un reprezentant NATO privind situatia din Ucraina, ocazie cu care si-a exprimat ingrijoarea, transmite Interfax, citat de Reuters.

"Cele doua parti si-au exprimat ingrijorarea fata de situatia din Ucraina" se arata intr-un comunicat al Ministerului rus al Apararii transmis dupa discutia dintre generalul american Phillip Breedlove, comandantul fortelor NATO in Europa, si generalul rus Valeri Gherasimov, seful Statului Major.

Ora 14:40 Medvedev: Orice prelungire a contractului de furnizare de gaze dinspre Rusia spre Ucraina trebuie negociata intre companiile ucrainene si guvern.

Ora 14:19 Premierul rus Dmitri Medvedev sustine ca legitimitatea autoritatilor actuale din Ucraina este indoielnica, iar recunoasterea lor de catre unele state reprezinta "o aberatie", transmite Reuters.

Ora 13:50 Peste 200 de persoane au fost arestate luni la Moscova, pentru "tentativa de deranjare a ordinii publice". Acestia protestau in fata tribunalului care a decis condamnarea a 7 manifestanti anti-Putin la pedepse cuprinse intre 2 ani si 6 luni si 4 ani de inchisoare cu executare.

Ora 13.39:Unul dintre liderii noii Puteri, Arsenii Yatseniuk, cere ca Banca Centrala a Ucrainei sa fie pusa sub controlul noii administratii "pentru a securiza sistemul bancar", scrie Interfax.

Ora 12:15 Consilierul pe securitate american Rice ar trebui sa incerce sa convinga administratia de la Casa Alba mai degraba decat Moscova sa evite utilizarea fortei in Ucraina, a declarat o sursa din Ministerul de Externe al Rusiei citata de Interfax.

Ora 11:20 Ucraina are nevoie de 35 miliarde de dolari in decurs de doi ani, a anuntat luni ministrul interimar de Finante, Iouri Kolobov, care a solicitat, cu aceasta ocazie organizarea unei conferinte a donatorilor internationali, scrie AFP.

Ora 10:44 Sute de rusi au scandat Maidan si Libertate linga un tribunal din Moscova unde luni va fi data sentinta in procesul unor manifestanti anti-Putin, acuzati ca ar fi atacat fortele de ordine la un miting din 2012. Citeva zeci dintre cei prezenti astazi in fata tribunalului au fost arestati de politia rusa, anunta Reuters.

Ora 10:43Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a plecat cu masina dintr-o resedinta privata spre o destinatie necunoscuta, anunta Reuters, citindu-l pe ministrul Internelor. Resedinta era situata in Crimeea.

Ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, a scris luni pe contul sau de Facebook ca "a fost deschisa o ancheta oficiala pentru uciderea in masa a unor cetateni pasnici". Ministrul interimar a precizat ca Ianukovici si "alte persoane responsabile" sunt cautate de autoritati.

**********

Guvernatorii din noua regiuni ucrainene au demisionat duminica, invocand "situatia politica complicata in tara", anunta serviciile de presa administratiilor regionale, citate de Itar-Tass.

Potrivit sursei citate, lista demisionarilor, pana la aceasta ora, este urmatoarea: Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr Baskalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rijuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) si Ivan Movcian (Vinita).

Pe fondul temerilor unei interventii armate rusesti in Ucraina, ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a anuntat ca Londra este gata sa scrie un cec pentru a ajuta "reconstructia tarii", potrivit The Telegraph.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa Catherine Ashton este asteptata la Kiev pentru a discuta despre masurile care urmeaza sa fie adoptate pentru calmarea atmosferei si pentru stabilizarea economiei tarii, in contextul in care occidentalii si-au multiplicat duminica declaratiile care indeamna la respectarea integritatii teritoriale a statului si evitarea unei ruperi.

Ucraina se confrunta cu dificultatii imense, in primul rand cu riscul unui default. Fosta republica sovietica s-a confruntat in ultima saptamana cu un nivel fara precedent al violentei (82 de persoane au fost ucise in trei zile), insa fosta opozitie a trecut rapid la actiune pentru a pune tara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputati anti-Ianukovici, l-a numit duminica pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timosenko, in functia de presedinte interimar. In urmatoarele 48 de ore urmeaza sa fie numit un Guvern interimarpana la alegerile prezidentiale anticipate stabilite pentru 25 mai.

Noul sef de stat nu a ascuns dificultatile cu care se confrunta tara. "Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, se afla pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plata", a declarat Turcinov intr-un mesaj televizat adresat natiunii. El a reafirmat, totodata, ca integrarea europeana este "o prioritate" a Ucrainei.

"Suntem pregatiti pentru un dialog cu Rusia, dezvoltandu-ne relatiile pe picior de egalitate (...) si respecand optiunea europeana a Ucrainei", a spus el.

Catherine Ashton urmeaza sa se intalneasca luni cu "principalii actori" si sa "discute despre sustinerea de catre UE a unei solutii durabile la criza politica, dar si despre masuri de stabilizare a situatiei economice" a tarii.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a pledat duminica sa se ia in calcul un ajutor economic. "O Ucraina in faliment ar fi o greutate importanta atat pentru vecinul sau de la est, cat si pentru Uniunea Europana", a aratat oficialul de la Berlin.