Parlamentul ucrainean urmeaza sa se intruneasca luni dimineata in vederea formarii unui nou Guvern, dupa destituirea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, moment ce deschide calea catre o noua era pentru aceasta tara aflata in criza de trei luni, scrie AFP.

09:54 Guvernatori din 9 regiuni, inclusiv Liov, au demisionat

Guvernatorii din noua regiuni ucrainene au demisionat, invocand "situatia politica complicata in tara", anunta serviciile de presa administratiilor regionale, citate de Itar-Tass.

Potrivit sursei citate, lista demisionarilor, pana la aceasta ora, este urmatoarea: Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr Baskalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rijuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) si Ivan Movcian (Vinita).

Pe fondul temerilor unei interventii armate rusesti in Ucraina, ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a anuntat ca Londra este gata sa scrie un cec pentru a ajuta "reconstructia tarii", potrivit The Telegraph.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa Catherine Ashton este asteptata la Kiev pentru a discuta despre masurile care urmeaza sa fie adoptate pentru calmarea atmosferei si pentru stabilizarea economiei tarii, in contextul in care occidentalii si-au multiplicat duminica declaratiile care indeamna la respectarea integritatii teritoriale a statului si evitarea unei ruperi.

Ucraina se confrunta cu dificultatii imense, in primul rand cu riscul unui default. Fosta republica sovietica s-a confruntat in ultima saptamana cu un nivel fara precedent al violentei (82 de persoane au fost ucise in trei zile), insa fosta opozitie a trecut rapid la actiune pentru a pune tara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputati anti-Ianukovici, l-a numit duminica pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timosenko, in functia de presedinte interimar. In urmatoarele 48 de ore urmeaza sa fie numit un Guvern interimarpana la alegerile prezidentiale anticipate stabilite pentru 25 mai.

Noul sef de stat nu a ascuns dificultatile cu care se confrunta tara. "Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, se afla pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plata", a declarat Turcinov intr-un mesaj televizat adresat natiunii. El a reafirmat, totodata, ca integrarea europeana este "o prioritate" a Ucrainei.

"Suntem pregatiti pentru un dialog cu Rusia, dezvoltandu-ne relatiile pe picior de egalitate (...) si respecand optiunea europeana a Ucrainei", a spus el.

Catherine Ashton urmeaza sa se intalneasca luni cu "principalii actori" si sa "discute despre sustinerea de catre UE a unei solutii durabile la criza politica, dar si despre masuri de stabilizare a situatiei economice" a tarii.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a pledat duminica sa se ia in calcul un ajutor economic. "O Ucraina in faliment ar fi o greutate importanta atat pentru vecinul sau de la est, cat si pentru Uniunea Europana", a aratat oficialul de la Berlin.