Viktor Ianukovici s-ar fi intalnit cu Iulia Timoshenko la Harkov, sambata, inainte ca opozanta sa fie eliberata, a declarat parlamentarul rus Aleksei Mitrofanov pentru Interfax, relateaza postul Russia Today in pagina electronica.

Potrivit postului rus, deputatul a precizat, citand surse din cadrul Partidului Regiunilor al fostului sef de stat, ca Ianukovici s-a intalnit cu Timosenko sambata dimineata, fara sa faca alte precizari, scrie Mediafax.

Deputatii ucraineni au decis sambata "eliberarea imediata" a opozantei. Imediat dupa aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanta, justificand o destituire de facto a sefului statului si organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai. "Presedintele Ianukovici s-a indepartat de la putere si nu-si indeplineste functiile", se arata in rezolutia adoptata de catre Parlament.

Insa, de la Harkov (est), Ianukovici, ales in 2010 pentru un mandat pana in martie 2015, a dat asigurari ca nu are nicio intentie sa demisioneze. "Tara asista la o lovitura de stat (...). Eu sunt presedintele ales in mod legitim", a subliniat el intr-o alocutiune televizata, inregistrata la o data necunoscuta si difuzata de un post regional.

Desi acordul pe care l-a incheiat vineri cu opozitia prevede sa declanseze rapid masuri adoptate de catre Parlament in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, Ianukovici a subliniat ca nu va "semna nimic cu banditii care terorizeaza tara".

In noaptea de sambata spre duminica nu se stia unde se afla. Potrivit noului presedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul sef de stat s-ar ascunde in regiunea Donetk (est), de unde fostul presedinte este originar. "A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat" de politia de frontiera, a declarat Turcinov.