Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a incercat sambata sa-i mituiasca pe politistii de frontiera din Donetsk (est), pentru ca acestia sa permita avionului sau sa decoleze, a declarat un purtator de cuvant al Politiei ucrainene de frontiera pentru AFP.

Viktor Ianukovici a fost destituit de facto, sambata, de catre Parlament, care a decis organizarea de alegeri prezidentiale anticipate pe 25 mai. El a parasit Kievul si a mers in Harkov (est), unde a dat un interviu televizat, insa era neclar unde se afla acesta sambata seara.

"Un avion privat, care urma sa decoleze de pe aeroportul din Donetsk (est), nu avea autorizatiile in ordine. Cand responsabilii au venit sa verifice documentele, au fost intampinati de indivizi inarmati care le-au propus bani pentru a putea decola fara autorizatie", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Politiei de frontiera, Serghei Astahov, adaugand ca aceasta oferta a fost refuzata.

"La scurt timp dupa, doua vehicule blindate au oprit in apropiere de avion, presedintele a coborat si a parasit aeroportul", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant nu a putut preciza destinatia avionului, insa potrivit noului presedinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turchinov, Ianukovici incerca sa fuga in Rusia.

"A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat de agentii vamali. El se ascunde in prezent undeva in regiunea Donetsk", a dat asigurari sambata Turchinov, citat de agentia Interfax.

Donetsk este regiunea natala a lui Viktor Ianukovici si un fief al sustinatorilor sai.