Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denuntat sambata o “lovitura de stat” si a refuzat sa demisioneze. “Asistam la intoarcerea nazistilor, la vremea cand in anii 1930 nazistii au ajuns la putere in Germania si Austria. Este la fel acum,” a mai spus el.

“Tara asista la o lovitura de stat. Nu am intentia de a imi da demisia. Sunt un presedinte ales legitim”, a declarat intr-un interviu inregsitrat pentru televizunea UBR Ianukovici, aflat la Harkov, scrie AFP.

“Nu vreau sa parasesc tara”, a adaugat el, promitand totodata sa faca “totul pentru a evita o baie de sange”, dupa ce 80 de persoane au fost ucise la Kiev marti, miercuri si joi.

El a anuntat ca va calatori in sud-estul tarii. “Voi continua sa ma intalnesc cu oamenii. Voi ramane pe teritoriul Ucrainei. Voi face apel la observatorii si mediatorii internationale sa opreasca gangsterii”, a spus el, potrivit Reuters.

Refuzand sa recunoasca legitimitatea legilor si rezolutiilor aprobate de parlament sambata, Ianukovici a declarat: “Nu voi semna nimic cu gangsterii care terorizeaza intreaga tara”.

El a declarat ca s-a tras asupra masinii sale, fara sa spuna cand si unde. “Nu mi-e teama. Sunt trist pentru tara mea”.