Un congres al regiunilor ucrainene pro-ruse a inceput sambata al Harkov, oras industrial din estul Ucrainei, in prezenta unor deputati si guvernatori rusi. Obiectivul congresului, la care participa aproape 4.000 de delegati, este de a se evita baia de sange din regiuni, a precizat guvernatorul regiunii Harkov, in deschiderea reuniunii, noteaza AFP. Liderii acestor regiuni au contestat legitimitatea parlamentului national si au anuntat ca preiau controlul teritoriilor lor, relateaza Reuters.

Presedintele Ianukovici, aflat la Kiev, nu participa la congres, potrivit consilierei sale.

In schimb, participa inalti responsabili parlamentari rusi, intre care presedintele comisiei pentru Afaceri externe din Duma ruseasca.

Mikhailo Dobkin, guvernatorul Harkov, a declarat liderilor regionali: “Nu suntem pregatiti sa rupem tara. Vrem sa o pastram.”

Insa o rezolutie adoptata la o intrunire stipuleaza ca: “Deciziile luate de parlamentul ucrainean in aceste circumstante aduc indoieli legate de legitimitate si legalitate.”

“Organele statului central sunt paralizate. Pana cand ordinea constitutionala si respectarea legii sunt restaurate am decis sa luam responsabilitatea protejarii ordinii, drepturilor cetatenilor si sigurantei lor asupra teritoriilor noastre”.

In Ucraina, cu o populatie de circa 46 de milioane de locuitori, este divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar si vestul nationalist si ucrainofon, scrie AFP.

Circa 10.000 de partizani ai presedintelui Viktor Ianukovici s-au adunat in fata cladirii unde are loc congresul cu afise pe care scrie “Minerii din Donbass contra extremismului” sau “suntem impotriva fascismului”.