Presedintele american Barack Obama l-a primit vineri pe dalai lama si i-a spus acestuia ca sustine drepturile omului in Tibet, ignorand furia Chinei, care a cerut anularea acestei intalniri de la Casa Alba, scrie AFP.

"Presedintele si-a reiterat sprijinul pentru prezervarea traditiilor religioase, culturale si lingvistice din Tibet si pentru protectia drepturilor omului pentru tibetani, in cadrul Republicii Populare a Chinei", a afirmat executivul american, intr-un comunicat.

Anterior, Casa Alba afirmase ca dalai lama a fost primit "in calitate de lider religios si cultural respectat international", lasand sa se subinteleaga ca nu a fost primit in calitate de lider politic.

Intre altele, cu scopul aparent de a atenua furia Beijingului, presedintele nu a organizat receptia lui dalai lama in prestigiosul Birou Oval, rezervat sefilor de stat si guvern.

Executivul american a refuzat intre altele accesul presei, dar a difuzat o fotografie oficiala de la intalnire.

Obama il primise ultima oara pe liderul spiritual al tibetanilor in 2011, provocand si atunci furia Chinei.

Beijingul a reactionat ferm inaintea intalnirii. "China se pune ferm" primii la Casa Alba a lui dalai lama, precizase ministerul chinez al Afacerilor Externe. "Cerem Statelor Unite sa ia in calcul de maniera serioasa ingrijorarea Chinei si sa anuleze imediat intalnirea prevazuta".

Intalnirea ar fi "o ingerinta grosiera in afacerile interne ale Chinei" si va avea "consecinte negative grave asupra relatiilor" bilaterale, adaugase ministerul, precizand ca a trimis autoritatilor americane "proteste solemne".

In cursul serii, Beijingul a decis sa convoace un diplomat american in China.

Aceasta iritare chineza - sistematic exprimata de fiecare data cand un lider strain il primeste pe dalai lama - intervine intr-un context recent de dispute intre primele doua puteri economice mondiale.

Saptamana trecuta, secretarul american de Stat, John Kerry, ceruse Chinei mai multa "transparenta" dupa tensiunile provocate de instaurarea unilaterala de catre Beijing a unei "zone de identificare a apararii aeriene" (ADIZ) in marea Chinei orientale.

Kerry a starnit nemultumirea Chinei si cand a reafirmat ca SUA vor respecta angajamentul de a-si apara aliatul japonez.

Dalai lama nu se opune ca Tibetul sa ramana in cadrul Chinei, asa cum il acuza Beijingul, dar cere mai multa autonomie pentru aceasta regiune. Numerosi tibetani denunta dominatia tot mai mare a Hanilor, etnia ultra-majoritara in China, si represiunea religiei si culturii lor, apreciind de asemenea ca dezvoltarea economica a regiunii profita in special membrii acestei etnii.