Daca unul dintre membrii cuplurilor din capitala Chinei nu are frati sau surori, atunci aceste cupluri au dreptul incepand de vineri sa aiba un al doilea copil, au anuntat vineri autoritatile de la Beijing, unul dintre primele orase ale Chinei unde se aplica relaxarea controversatei politici a copilului unic, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Masura a fost aprobata pe 28 decembrie de Legislativul chinez, care a dispus aplicarea ei treptata, inaintea capitalei initiativa intrand in vigoare in orasul Tianjin si in provinciile Zhejiang, Jiangsu si Anhui. Cea mai mare metropola a tarii, orasul Shanghai, a anuntat ca noua lege va intra in vigoare inainte de jumatatea anului, odata cu alte sase provincii si regiuni din cele 30 care compun China.

In prezent, China numara 1,3 miliarde de locuitori si populatia ei creste in fiecare an cu sapte milioane, dupa abandonarea politicii copilului unic estimandu-se ca aceasta crestere va ajunge la noua milioane. Inaintea revizuirii acestor norme, un cuplu din mediul urban avea dreptul la al doilea copil numai daca ambii parinti erau copii unici. Insa in zonele rurale, unde traieste jumatate din populatie, nu s-au anuntat reforme semnificative ale politicii demografice, aici cuplurile avand dreptul la al doilea copil daca primul este o fata.

Controversata politica a copilului unic a fost lansata in anii '70 pentru a se evita suprapopularea tarii, dar in ultimii ani expertii si politicienii chinezi au sustinut ideea relaxarii ei ca solutie pentru combaterea unor probleme precum imbatranirea populatiei sau insuficienta fortei de munca.