Parlamentul Ucrainei a votat miercuri o lege care abroga articolul din Codul Penal in baza caruia a fost condamnata opozanta Iulia Timosenko, deschizand astfel, teoretic, calea eliberarii sale din inchisoare, scrie AFP.

Iulia Timosenko, condamnata deja la 7 ani de detentieFoto: Agerpres/AP

Iulia Timosenko, fost prim ministru, a fost condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, dupa ce conducerea tarii fusese preluata, cu un an in urma, de presedintele Viktor Ianukovici, caruia ii fusese principalul adversar politic.

Votul din parlamentul de la Kiev vine la putin timp dupa semnarea unui acord intre Ianukovici si reprezentantii opozitiei.

Aceasta rezolutie-surpriza a trecut de Rada, parlamentul ucrainean, cu 310 voturi dintr-un total de 450. Masura trebuie semnata insa si de presedintele Ianukovici pentru a intra in vigoare.

Figura emblematica a revolutiei portocalii pro-occidentale din 2004, Timosenko nu a reusit sa-l infranga pe Ianukovici la alegerile prezidentiale din 2010.

Incarcerarea sa, denuntata de opozitie drept o razbunare politica, a provocat o grava criza intre Kiev si Uniunea Europeana.