Barack Obama a negat ca SUA si Rusia s-au angajat intr-un mare joc mondial al sferelor de influenta, demn de Razboiul Rece, dar situatia din Siria si Ucraina aduce aminte de perioada sumbra care a urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

"Abordarea noastra, in Statele Unite, nu este sa consideram (aceste dosare) ca un joc de sah de tipul Razboiului Rece, in care eram in concurenta cu Rusia", a afirmat miercuri presedintele american, in cadrul unui summit care a avut loc in Mexic.

Si totusi, Washingtonul devine din ce in ce mai constient ca politica externa a presedintelui Vladimir Putin merge impotriva intereselor sale, uneori intentionat.

"Politica externa a Rusiei consta in restabilirea, intr-un fel, a influentei si prestigiului Rusiei in lume", observa Damon Wilson, vicepresedintele think-tank-ului Atlantic Council.

Putin conduce aceasta strategie "testand" limitele influentei americane, afirma Wilson, fost membru al cabinetului de politica externa al presedintelui George W. Bush.

Administratia Obama, care s-a laudat cu "resetarea" relatiilor cu Moscova incepand din 2009 drept unul dintre succesele sale externe, in ciuda reversului pe care acest concept l-a suferit de la revenirea formala in fruntea Rusiei a lui Vladimir Putin, in mai 2012, incearca sa protejeze realizarile precum ajutorul logistic in Afganistan, care va fi crucial pentru retragerea militarilor, in curs, in lupta impotriva terorismului sau in dosarul nuclear iranian.

Dar executivul american nu isi mai ascunde iritarea fata de ambitiile geopolitice regasite de Moscova, deja sensibila in timpul razboiului din vara lui 2008 in Georgia, o tara care dorea sa iasa de pe orbita Rusiei.

"Consideram ca aceasta notiune de sfere de influenta este total depasita in lume", afirma astfel un inalt oficial din departamentul de Stat, sub acoperirea anonimatului. "Le-am spus-o clar ucrainenilor, le-am spus-o clar rusilor".

Putin, dupa trei ani de relativa destindere a relatiilor cu Washingtonul, in perioada cand 'delfinul' sau Dmitri Medvedev a asigurat functia de presedinte, a oferit un semnal clar despre viziunea sa asupra "resetarii", preferand sa absenteze de la summitul G8 de la Camp David, in mai 2012.

Cooperarea Rusiei, esentiala pentru dosarul nuclear iranian

De atunci, relatiile dintre Moscova si Washington nu fac decat sa se deterioreze, iar chestiunea apropierii ratate a Ucrainei de Uniunea Europeana, urmata de zilele sangeroase pe care le cunoaste Kievul, nu sunt decat ultimele exemple in acest sens.

Siria lui Bashar al-Assad ramane principalul aliat al Rusiei in Orientul Mijlociu, in conditiile in care razboiul civil a intrat deja in al patrulea an. Luni, secretarul de Stat John Kerry a acuzat Moscova ca incurajeaza regimul, dupa esecul recentelor negocieri de la Geneva.

Decizia lui Putin de a acorda azil fostului consultant al serviciilor secrete americana Edward Snowden, autorul dezvaluirilor despre supravegherea in masa a comunicatiilor efectuata de catre NSA, a cantarit si ea decizia lui Obama de a anula un summit bilateral cu omologul sau, la finele verii lui 2013.

Dar expertii noteaza ca SUA nu au niciun interes pentru distrugerea totala a relatiilor cu Rusia. "Este necesar ca administratia (americana) sa recunoasca ca avem nevioie de un parteneriat cu Rusia in dosarul iranian, in anti-terorism si in alte domenii", a declarat, pentru AFP, Matthew Rojansky, specialist in relatiile cu Rusia la centrul Wilson din Washington.

Un acord definitiv pentru a se asigura ca Iranul nu incearca sa obtina o arma atomica i-ar permite lui Obama sa adauge la bilantul sau o reusita potential istorica, dar o astfel de eventualitate ar deveni inaccesibila fara Rusia, care are legaturi solide cu sectorul atomic iranian.

In ce priveste Ucraina, Casa Alba s-a declarat "scandalizata" joi de tirurile cu arme reale ale fortelor de ordine fidele presedintelui Viktor Ianukovici, un aliat al Moscovei.

Dar dezvoltarile din Ucraina nu constituie un dosar prioritar de securitate nationala pentru americani, apreciaza Rojansky. "Mizele pentru Rusia sunt mult mai ridicate decat pentru Statele Unite, chiar daca ne manifestam profunda preocupare", adauga acesta.