Presedintele american, Barack Obama, il primeste pe Dalai Lama vineri la Casa Alba, intalnire care are toate sansele sa displaca Chinei, scrie AFP. Liderul spiritual tibetan se afla intr-un tur de doua saptamani pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Ca semn ca aceasta intalnire este considerata un subiect sensibil, ea este anuntata ca intalnire privata, fara accesul presei.

"Presedintele il va intalni pe Dalai Lama in calitate de lider religios si cultural respectat pe plan international", a declarat purtatorul de cuvant a Consiliului Securitatii Nationale la Casa Alba, Caitlin Hayden.

Desi Washingtonul sustine apropierea inaltului lider spiritual tibetan, SUA recunosc Tibetul ca "parte din Republica Populara Chineza", a subliniat Hayden.

"Nu sustinem independenta Tibetului", a spus oficialul.

Obama l-a primit pe liderul spiritual tibetan in exil ultima oara la Casa Alba in 2011, intalnire care a provocat mania Beijingului.

Reactia Chinei

Beijingul cere vineripresedinteluiamerican Barack Obama sa-si anulezeintalnireaprogramatacuDalai Lama,liderul spiritual altibetanilorsioaianeagraaregimului comunist chinez.

"Chinase opune ferm"acestei intalniri,a scrieintr-un comunicat ministerul chinezal Afacerilor Externe."IndemnamStateleUnite sa ia serios in considerarepreocupariledeChinei si saanulezeimediatintalnirea programata", mai scrie in comunicat.

Intrevederea programatavineri laCasa AlbaintreObamasidalailamaarfi"o mare ingerintaintreburile interne aleChinei", adaugaministerul.