In cele 3 luni de la izbucnirea crizei din Ucraina, au fost incarcate pe platforma YouTube numeroase videoclipuri pe acest subiect, insa niciunul dintre ele nu a avut impactul unui videoclip intitulat "I am an Ukrainian" ("Sunt o ucraineanca"), scrie BBC. In inregistrarea video, o tanara protestatara din Kiev se uita direct in camera video si le spune celor care urmaresc imaginile ca atat ea cat si cei care lupta in Maidan nu vor decat sa fie liberi. Mesajul este simplu, insa videoclipul este editat profesionist, autorul fiind un producator american premiat.

I am an UkrainianFoto: Captura Youtube.com

Joi seara, videoclipul depasise 3,8 milioane de vizualizari si 14 mii de comentarii, multe de solidaritate, venite din intreaga lume, dar si unele critice in care imaginile sunt descrise drept o "propaganda" care se concentreaza pe violenta politiei dar nu vorbeste despre violenta manifestantilor.

Tanara din inregistrare este o studenta pe nume Yulia care a fost implicata in proteste inca de la inceput. Mesajul este simplu, insa videoclipul este produs la nivel profesionist. A fost editat si uploadat pe YouTube de un producator american premiat, Ben Moses, care a cunoscut-o pe Yulia in Ucraina in timp ce acesta filma un documentar despre miscarile de protest din lume.

  • Mesajul videoclipului "Sunt o ucraineanca"

"Sunt o ucraineanca, nativa din Kiev. Si acum sunt in Maidan, in partea centrala a orasului meu. Vreau sa stiti de ce mii de oameni din intreaga tara sunt pe strazi. Exista un singur motiv: vor sa se elibereze din dictatura, vor sa scape de politicienii care lucreaza numai pentru ei, care sunt pregatiti sa traga, sa bata, sa raneasca oamenii doar ca sa isi salveze banii, doar ca sa isi salveze casele, doar ca sa isi salveze puterea.

Vreau ca oamenii care sunt aici, care au demnitate, care sunt curajosi, sa traiasca o viata normala. Suntem oameni civilizati, dar guvernantii nostri sunt barbari. Aceasta nu este Uniunea Sovietica, vrem ca justitia noastra sa nu fie corupta, vrem sa fim liberi. Stiu ca poate maine nu vom mai avea telefon, nu vom mai avea conexiune la internet si vom fi singuri aici. Si poate politistii ne vor ucide unul cate unul, cand se va lasa intunericul aici.

De aceea va rog acum sa ne ajutati. Avem aceasta libertate in inimile noastre, avem aceasta libertate in mintile noastre, iar acum va rog sa construiti aceasta libertate in tara noastra. Ne puteti ajuta doar spunand povestea aceasta prietenilor vostri, doar impartasind acest videoclip. Va rog, raspanditi-l. Vorbiti cu prietenii vostri, vorbiti cu familia voastra, vorbiti cu guvernul vostru si aratati ca ne sprijiniti."

In incheierea videoclipului, apare scris mesajul "Va rugam sa luati legatura cu cei care va reprezinta si sa le cereti sa sprijine poporul ucrainean in lupta sa pentru libertate si democratie. Inainte sa fie prea tarziu".

Desfasurarea live-text si cu imagini a evenimentelor din Ucraina, aici: