Industriasul si miliardarul francez Serge Dassault, senator si parinte al avionului Rafale, a fost arestat preventiv miercuri, intr-un dosar de prezumtiva cumparare de voturi, in perioada cand era primar, scrie AFP.

Starea de arest preventiv a fost ridicata miercuri seara, pentru perioada noptii, urmand a fi instituita din nou joi, au precizat surse judiciare.

Omul de afaceri, in varsta de 88 de ani, a fost audiat intreaga zi de miercuri in sediul Oficiului central anti-coruptie si infractiuni financiare si fiscale din Nanterre, in apropiere de Paris.

Dassault, proprietarul cotidianului conservator Le Figaro, este banuit ca si-a folosit averea pentru a-si asigura realegerea la Corbeil-Essonnes, municipalitate in apropiere de Paris unde a fost primar in perioada 1995 - 2009.

Senator de dreapta UMP (Uniunea pentru o miscare populara, opozitie), si-a pierdut in 12 februarie imunitatea, solicitata de mai multe luni de justitie, deschizand astfel calea arestarii preventive. Doar dupa a doua cerere a judecatorilor parizieni influentul om de afaceri a anuntat ca renunta la imunitate.

Nascut in 4 aprilie 1925, Serge Dassault face parte dintr-o dinastie care a marcat viata politica si economica franceza de peste 60 de ani si care a fost curtata de toate guvernele, indiferente daca au fost dreapta sau stanga.

Si-a construit cariera pe urmele tatalui sau, Marcel Bloch-Dassault, mare constructor de avioane, si el patron de presa si om politic, fost deportat si mai ales genial inginer al Ouragan, Mystère IV si Mirage.

La decesul sau, in 1986, Serge Dassault a preluat conducerea grupului tatalui sau. Absolvent al celebrei scoli Polytechnique, s-a impus ca industrias si comerciant, strabatand toata planeta pentru a-si vinde avioanele de lupta Mirage si Rafale. Acest lucru i-a adus si probleme in justitie: a fost condamnat in 1998 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru coruperea unor lideri socialisti belgieni, in cadrul unei modernizari a avioanelor de lupta F-16 ale armatei belgiene.

Revista Forbes il claseaza pe Serge Dassault pe locul 4 in clasamentul averilor din Franta si pe locul 69 in lume, cu o avere estimata la 13 miliarde de euro.