Coreea de Nord a comis si comite numeroase crime impotriva umanitatii, subliniaza Comisia ONU de ancheta asupra situatiei drepturilor omului in aceasta tara, in primul sau raport, difuzat luni, indemnand Consiliul de Securitate al ONU sa sesizeze Curtea Penala Internationala, scrie AFP, citat de Mediafax.

"Comisia a stabilit ca incalcari sistematice, extinse si grosolane ale drepturilor omului au fost si sunt comise de catre Republica Populara Democratica Coreea, iar in numeroase cazuri aceste incalcari constituie crime impotriva umanitatii", se arata in raport, primul atat de detaliat.

Comisia a fost creata in mai 2013 de catre Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Ea indeamna Consiliul de Securitate al ONU, in concluziile raportului, sa sesizeze Curtea Penala Internationala (CPI), pentru ca cei vinovati de comiterea acestor crime sa dea socoteala.

Presedintele Comisiei ONU de ancheta, autralianul Michael Kirby, a declarat luni, dupa publicarea raportului, ca membrii comunitatii internationale nu mai pot sa spuna ca nu cunosc situatia, ca scuza pentru a nu actiona.

"La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multi oameni au spus ᅡnu stiamᅡ", a declarat Kirby, prezentand presei raportul, la sediul ONU, la Geneva. "Acum comunitatea internationala stie", a continuat el, referindu-se la crimele impotriva umanitatii denuntate in raport. "Nu va exista posibilitatea unor scuze, in cazul unei inactiuni, spunand 'nu stiam'", a subliniat australianul.

Comisia apreciaza ca "sute de mii de detinuti politici au pierit in lagare, in ultimii 50 de ani", "eliminati gradual prin infometari provocate in mod intentionat, munca fortata, executii, tortura, violuri si refuzul dreptului la reproducere aplicate ca pedepse, avorturi provocate cu forta si infanticiduri".

Cei trei juristi internationali care fac parte din Comisie au stabilit ca numarul de lagare si detinuti a scazut, in urma deceselor si unor eliberari, dar au estimat ca intre "80.000 si 120.000 de detinuti politici sunt detinuti, in prezent, in patru lagare-inchisori mari pentru politicieni".

Intre politicile care constituie crime impotriva umanitatii, potrivit definitiilor dreptului international, Comisia enumera "exterminari, asasinate, sclavie, torturi, violuri, avorturi provocate cu forta si alte violente de natura sexuala, persecutari din motive politice, religioase, rasiale si in functie de sex, transferuri fortate de populatie, disparitii si acte inumane provocand in mod deliberat foamete in mod prelungit".

Ea mentioneaza, in anii '90, politici utilizate impotriva unor populatii infometate, "pentru a sustine sistemul politic, stiind ca aceste decizii agravau foametea si moartea unei mari parti a populatiei".

Comisia pune in discutie "raspunsul inadecvat", in ultimii ani, din partea comunitatii intenationale, fata de aceste crime si solicita ca membrii "comunitatii internationale sa accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord".

Cei trei juristi din cadrul Comisiei nu au putut sa viziteze Coreea de Nord, in pofida faptului ca au solicitat acest lucru. Ei au intervievat, in numeroase tari, fugari si martori, in vederea intocmirii acestui raport care are 372 de pagini.

"Sute" de oficiali nord-coreeni ar putea sa fie vinovati de incalcarea drepturilor omului si crimele impotriva umanitatii comise in Coreea de Nord, a estimat luni Comisia.

Intrebat despre numarul de persoane care ar putea sa fie invinovatite pentru crimele comise in Coreea de Nord, presedintele Comisiei Michael Kirby a raspuns ca "ar putea exista sute", subliniind ca numarul unu nord-coreean Kim Jong-un are, de asemenea, "o mare parte de responsabilitate".

El propune crearea de catre ONU a unei structuri care sa continue sa inregistreze incalcarile si sa pregateasca mijloacele prin care sa fie trasi la raspundere cei care se fac vinovati de comiterea acestor incalcari.

"Sute" de oficiali nord-coreeni ar putea sa fie vinovati de incalcarea drepturilor omului si crime impotriva umanitatii comise in Coreea de Nord, a anuntat luni Comisia ONU de ancheta.

Intrebat care este numarul de persoane care ar putea sa fie considerate vinovate de crimele comise in Coreea de Nord, presedintele Comisiei ONO de ancheta Michael Kirby a declarat ca "ar putea exista sute", subliniind ca numarul unu nord-coreean Kim Jong-un are, de asemenea, "o mare parte de responsabilitate".