Matteo Renzi, lider de centru-stanga, a fost insarcinat luni sa formeze guvernului, caruia intentioneaza sa-i consacre intreaga sa "energie si entuziasm" pentru a reforma durabil Italia, scrie AFP.

"Cu toata energia si curajul nostru. De aceasta data, cea buna", a scris pe Twitter Matteo Renzi, in ternul incarcat de ziaristi care il ducea dupa-amiaza la Florenta, unde trebuie sa demisioneze din functia de primar.

Renzi se deplasase anterior la Quirinal, sediul presedintiei, unde a acceptat sa incerce sa formeze un nou guvern. El urmeaza sa se bazeze pe o coalitie dreapta-stanga, o majoritate similara cu cea a predecesorului sau Enrico Letta, care a demisionat vineri dupa doar zece luni de mandat, in urma unei motiuni a conducerii Partidului Democrat (PD), formatiune condusa de Renzi, si care a decis plecarea lui Letta, fost numar doi in partid.

Daca va reusi sa formeze guvernul celei de-a treia economii a zonei euro, Renzi, 39 de ani, ar fi cel mai tanar premier din Uniunea Europeana.

Marti ar urma sa inceapa consultarile cu celelalte partide politice pentru a verifica daca detine o majoritate in Parlament, inainte de a reveni la Quirinal pentru a-si prezenta guvernul si pentru a supune programul de guvernare Parlamentului, pentru un vot de incredere.

Acesta a enumerat deja reformele pe care le vizeaza: in februarie, reformele institutionale (modelul de scrutin electoral, in principal), in martie, munca, in conditiile in care rata somajului atinge 13%, in aprilie, birocratia si reforma administratiei publice, in mai, fiscalitatea, in conditiile in care patronatul cere reducerea costurilor sociale.