Justitia georgiana l-a condamnat luni la 5 ani si jumatate de inchisoare pentru delapidare pe Vano Merabisvili, un fost prim ministru al ex-presedintelui Mihail Saakasvili, avocatul acestuia denuntand o razbunare politica, scrie AFP.

"Nu este nimic altceva decat persecutie politica ce vizeaza distrugerea principalului partid de opozitie al Georgiei", a declarat avocatul Otar Kahidze, subliniind ca Merabisvili era, inaintea arestarii sale, in mai 2013, secretar general al Miscarii Nationale unite, partidul lui Saakasvili.

Acest partid se afla in opozitie de la infrangerea in alegerile legislative din octombrie 2012, urmata, un an mai tarziu, de esecul candidatului sau la prezidentiale.

Tribunalul a apreciat luni ca Merabisvili este vinovat pentru faptul ca a furnizat locuri fictive de munca pentru militanti ai partidului sau in apropierea alegerilor din 2012.

Judecatoarea Natia Barkabadze a l-a condamnat in acelasi dosar pe fostul ministru al Sanatatii Zurab Ciaberisvili la o amenda de 20.000 de euro.

"vom face apel la acest verdict ilegal", a precizat avocatul.

Arestarea lui Merabisvili, unul dintre cei mai apropiati aliati ai presedintelui Mihail Saakasvili, a relansat temerile legate de represalii politice in Georgia, dupa schimbarea puterii.

Uniunea Europeana a declarat atunci ca urmareste "cu atentie" procedurile judiciare impotriva fostului premier.

Arestarea lui Merabisvili a fost insotita de o serie de retineri ale unor fosti inalti responsabili ai puterii lui Mihail Saakasvili, presedintele reformator si pro-occidental ajuns la putere in 2003 odata cu Revolutia Trandafirilor.

Mihail Saakasvili si-a parasit functia in noiembrie, dupa doua mandate consecutive.

Scrutinul a fost castigat de Ghiorghi Margvelasvili, candidatul sustinut de miliardarul Bidzina Ivanisvili, dusman declarat al lui Saakasvili si al carui partid a castigat alegerile parlamentare din 2012.