Cancelarul german Angela Merkel vrea sa vorbeasca cu presedintele francez Francois Hollande despre realizarea la nivel european a unei retele de comunicare, pentru a evita ca emailuri si alte date ca treaca prin Statele Unite ale Americii, transmite Reuters.

Angel Merkel si Francois HollandeFoto: Agerpres

Oficialul german a declarat sambata, cu cateva zile inaintea unei vizite in Franta, ca a facut presiuni pentru o mai mare protectie a datelor in Europa dupa ce s-a aflat ca SUA monitorizeaza la scara larga, prin Agentia Nationala de Securitate (NSA), comunicatiile din Germani dar si din alte tari ale Uniunii. NSA a interceptat chiar si telefonul mobil al Angelei Merkel.

Cancelarul german a arata ca dezaproba faptul ca giganti precum Google si Facebook isi bazeaza operatiunile lor in tarile cu garantii reduse de protectie a datelor, desi sunt activi in tari precum Germania, care pot asigura o protectie ridicata a datelor cu caracter personal.

"Vom vorbi cu Franta despre modul in care putem mentine un nivel ridicat de protectie a datelor", a declarat Merkel inainte de vizita sa la Paris programata miercuri .

"Mai presus de toate, vom vorbi despre furnizorii europeni de securitate pentru cetatenii nostri, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca emailurile si alte informatii sa fie transmise peste Atlantic. Mai degraba, s-ar putea construi o retea de comunicare in Europa", a aratat cancelarul german.

Spionajul guvernului este un subiect deosebit de sensibil in aceasta tara, ca urmare a monitorizarii in masa a cetatenilor practicate in Germania de Est in timpul comunismului si in Germania lui Hitler. Germania a fost socata de informatiiile facute publice de fostul consulatat al NSA, Edward Snowden, fostul ca agentia americana a tinut sub supraveghere comunicatii din Germania.

"Trebuie sa facem mai mult pentru protectia datelor in Europa, nu exista nici o indoiala asupra acestui fapt", a declarat Merkel sambata.

Germania a facut presiuni - pana in prezent fara succes - pentru un acord de "non-spionaj" cu Washingtonul.

Merkel a precizat ca printre subiectele pe care intentioneaza sa le abordeze la intalnirea franco-germana de miercuri se numara o cooperare mai stransa in domeniul protectiei mediului, inaintea conferintei climatice din Franta din 2015 si politicile de securitate, in special in Africa.