Eruptia spectaculoasa a vulcanului Kelud de pe insula Java din Indonezia, intr-o regiune dens populata, s-a soldat cu trei morti, a antrenat evacuarea a zeci de mii de persoane si a perturbat traficul aerian, au anuntat vineri autoritatile, citate de AFP. Vulcanul Kelud a intrat in eruptie joi seara, proiectand coloane de cenusa si rauri de lava spre satele din jur, pe o raza de cativa kilometri.

Eruptie vulcanica in IndoneziaFoto: Captura Youtube.com

Un barbat si o femeie de circa 60 de ani au pierit sub ruinele caselor lor, ale caror acoperisuri s-au prabusit sub greutatea emisiilor vulcanului, a anuntat purtatorul de cuvant al agentiei pentru prevenirea situatiilor de urgenta, Sutopo Purwo Nugroho.

Aproximativ 200.000 de persoane care locuiau in 36 de sate pe o raza de 10 kilometri in jurul muntelui Kelud au primit ordin de evacuare, dar doar 75.000 s-au deplasat in refugiile puse la dispozitie de autoritati.

"O ploaie de cenusa, nisip si pietre cade pana la 15 km de craterul vulcanului", a precizat Sutopo Purwo Nugroho, care a mentionat ca stratul de cenusa atingea in unele locuri cinci centimetri.

  • "Pietre mari cat pumnul"

Sunar, un sexagenar care locuieste intr-un sat in apropiere de Blitar, a povestit ca si-a vazut casa prabusindu-se sub "pietre mari ca pumnul".

"Totul tremura, era ca un vapor pe o mare agitata. Am fugit, puteam vedea lava curgand ca un rau".

Sapte aeroporturi au fost inchise, printre care cele doua din Surabaya, Yogyakarta si Solo, Semarang si Bandung.

La aproximativ 200 km de crater, autoritatile au inchis Borobudur, cel mai mare templu budist din lume, acoperit de cenusa.

Probabilitatea unei noi eruptii la fel de violente ca cea de joi este redusa, a precizat centrul pentru preventii a riscurilor vulcanice si geologice.

Eruptiile vulcanului Kelud (1.731 metri) s-au soldat cu circa 15.000 de morti incepand cu secolul al 16-lea, dintre care 10.000 in 1568.