Copiii din Belgia afectati de o boala incurabila vor putea, ca si adultii, sa aleaga eutanasierea pentru a-si scurta suferinta, in ciuda opozitiei anumitor medici pediatri si a bisericii catolice, scrie AFP.

Deputatii belgieni au adoptat definitiv, joi, o modificare a legii din 2002 care autoriza eutanasia pentru adulti, extinzand-o la "minorii cu capacitate de discernamint".

Textul, deja aprobat de Senat, a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, 44 impotriva si 12 abtineri.

Belgia, tara cu traditie catolica, devine astfel a doua tara din lume, dupa Olanda, care autorizeaza, in conditii stricte, eutanasierea minorilor.

Dar, acolo unde legislativul olandez a prevazut o varsta minima, alesii belgieni au optat pentru notiunea mai flexibila de "capacitate de discernamint".

Potrivit unui sondaj aparut in octombrie, 73% dintre belgieni se declara in favoarea extinderii la minori a dreptului la eutanasiere.

Legea prevede o serie de conditii stricte: minorul va trebui sa se afle intr-o situatie medicala fara posibilitatea de vindecare si in care decesul intervine in viitorul apropiat, sa aiba o "suferinta fizica constanta si insuportabila care nu poate fi alinata si care rezulta dintr-o afectiune accidentala sau patologica grava si incurabila".

Capacitatea copilului de a intelege "caracterul ireversibil al mortii" va fi apreciata de la caz la caz de o echipa medicala si de un psihiatru sau psiholog independent. Este nevoie si de consimtamantul parintilor.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 1.500 de adulti aleg eutanasierea in fiecare an, ceea ce reprezinta circa 2% din totalul deceselor din regat.