Premierul italian Enrico Letta si-a anuntat joi demisia, la presiunea sefului sau de partid, Matteo Renzi, care ar urma sa preia functia de sef al guvernului, scrie AFP.

Letta si-a anuntat decizia la cateva minute dupa un vot al conducerii formatiunii sale de centru stanga, Partidul Democrat (PD), care cerea o schimbare a guvernului. Aceasta motiune propusa de Renzi cerea "deschiderea unei noi faze, cu un executiv nou sustinut de actuala majoritate", alaturi de centru-dreapta.

Citind acest document, Renzi, primarul Florentei in varsta de 39 de ani, i-a adus un omagiu lui Enrico Letta "pentru importanta munca realizata".

Astfel, a recunoscut meritele acestuia de a prelua conducerea unei inedite coalitii stanga-dreapta, intr-o situatie economica, sociala si politica dificila. Dar a considerat necesar si urgent sa "schimbe orizontul si ritmul", cerand celorlalti membri ai conducerii PD sa isi "asume riscul schimbarii".

Fara a oferit detalii despre viitorul sau program, Renzi a evocat un "proiect de relansare radicala, de schimbare profunda".

Renzi a exclus in schimb posibilitatea revenirii la urne.

Letta, numarul doi in partid, a decis sa nu participe la reuniunea PD, oficial pentru a le permite colegilor sa isi ia deciziile cu "maxima serenitate".

De la ajungerea in fruntea PD, in decembrie, si in special dupa ce a incheiat un acord, la jumatatea lunii ianuarie, pentru o noua lege electorala cu Silvio Berlusconi, Matteo Renzi este nerabdator. Si-a multiplicat atacurile impotriva executivului lui Letta, reprosandu-i lentoarea si lipsa de terminare.

Letta se va deplasa vineri la Quirinal, colina unde se afla presedintia, dupa un ultim consiliu de ministri la Palatul Chigi. Ulterior, presedintele Giorgio Napolitano ar urma sa lanseze consultari cu diferitele partide inainte de foarte probabila desemnare a lui Renzi pentru a forma un nou guvern.