Ministerul Afacerilor Externe organizeaza "Competitie de idei" pentru realizarea pavilionului Romaniei de la expozitia mondiala ce va avea loc la Milano intre 1 mai - 31 octombrie 2015. Persoanele interesate de acest concurs pot de pune proiectele pana pe 18 februarie, startul competitiei dandu-se pe 4 februarie. Astfel, in doua saptamani concurentii trebuie sa realizeze designul si planurile de arhitectura ale pavilionului, sa gaseasca un nume pentru acesta, logo, mascota si alte elemente de identitate vizuala, plus o prezentare a intregului concept si proiect. Castigatorii vor primii un premiu de 13.000 de euro, iar competitia va fi jurizata de noua secretari de stat plus comisarul Expozitiei. Monica Lotreanu, arhitect si organizator de concursuri de arhitectura, spune ca termenul de doua saptamani este mult prea scurt ca cineva sa aiba timp sa faca un proiect de arhitectura, iar in jurul competitiei ar trebui sa fie si specialisti, nu doar secretari de stat.

Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010Foto: AGERPRES

Expozitia mondiala de la Milano se va desfasura in perioada 1 mai - 31 octombrie 2015, cu participarea a peste 140 de tari si organizatii internationale si va avea un numar estimat de peste 20 de milioane de vizitatori.

Pentru construirea pavilionului, Romania are la dispozitie un spatiu cu o suprafata de 887 mp situat intre pavilionele Spaniei si Mexicului, iar vizavi se afla pavilioanele Frantei, Vaticanului si Israelului. Bugetul alocat construirii pavilionului este de 1,5 milioane de euro. Tema expozitiei din 2015 este "Hranirea Planetei, Energie pentru Viata".

Competitia de idei pentru designul pavilionului Romaniei a fost lansata de Ministerul Afacerilor Externe pe 4 februarie, termenul de depunere a proiectelor fiind 18 februarie, iar anuntarea castigatorilor se va face pe 10 martie.

Potrivit regulamentului competitiei, aflat pe site-ul MAE, concurentii - profesionistilor din domeniul arhitecturii si peisagisticii, cercetarii si dezvoltarii stiintifice, culturii, creatiei si comunicarii - au doua saptamani pentru a face si depune:

- ideea arhitecturala pentru construirea pavilionului (design exterior si interior) si amenajarea peisagistica aferenta lotului alocat Romaniei. Competitorii vor depune pentru ideea arhitecturala: piese desenate (format recomandat A3); plan de integrare in sit si plan fundatie; perspectiva axonometrica; sectiuni caracteristice; fatada, inclusiv cu prezentarea modului de integrare vizuala cu structura de acoperire a bulevardului principal al Expo Mialno 2015; planurile nivelelor, cu detalierea functionalitatilor; plan al fluxului de vizitare; memoriu tehnic; macheta pavilionului, scara 1:100; solutie post expo. Potrivit organizatorilor, un avantaj in evaluare il reprezinta propunerea unui pavilion modular, care sa poata fi amplasat/demontat cu usurinta (integral sau partial), permitand remontarea pavilionului in Romania la incheierea expozitiei mondiale si amplasarea lui intr-un spatiu oferit de o autoritate publica centrala sau locala, pentru celebrarea participarii Romaniei la Expo Milano 2015.

- o descriere care detaliaza continutul conceptual al pavilionului, dezvoltata in jurul uneia dintre cele 7 sub-teme principale ale expozitiei mondiale ( stiinta si tehnologie pentru siguranta, securitate si calitate alimentara; stiinta si tehnologie pentru agricultura si biodiversitate; inovatie in lantul agro-alimentar de furnizare;educatie alimentara; hrana pentru un stil de viata mai bun; hrana si cultura; cooperare si dezvoltare in domeniul alimentar);

- denumirea pavilionului national, precum si propuneri de logo, mascota si alte elemente de identitate vizuala.Competitorii vor depune pentru identitatea vizuala cel putin: 1 propunere pentru denumirea pavilionului national si 2 propuneri pentru logo, mascota si alte elemente de identitate vizuala.

Premiile din cadrul competitiei, respectiv premiul castigatorului, in valoare de 13.000 euro si doua mentiuni speciale ale juriului, in valoare de 1000 euro fiecare, vor fi acordate direct castigatorilor de catre Banca Italo Romena si Pirelli Romania. Bugetul alocat pentru construirea pavilionului este de maxim 1,5 milioane de euro. Propunerile competitorilor vor fi analizate si evaluate de catre Comisia de organizare pentru participarea Romaniei la Expo Milano2015.

Comisia de organizare este condusa de comisarul general al Sectiunii romane pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, si are in componenta 9 secretari de stat de la Ministrul Dezvoltarii, Ministrul Culturii, Ministrul Tineretului si Sportului, Ministrul Economiei, Ministrul Agriculturii, Ministrul delegat pentru buget, Ministrul delegat pentru invatamant superior, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism si Ministrul delegat pentru energie. Criteriul aplicat pentru stabilirea castigatorilor : punctajul cel mai mare obtinut.

Castigatorul competitiei va avea obligatia sa ia in considerare observatiilor organizatorilor Expo Milano 2015 si a propunerilor membrilor Comisiei de organizare in dezoltarea proiecului propus.

Dupa dezvoltarea proiectului, pentru realizarea proiectului tehnic de arhitectura si construirea pavilionului, MAE va face o licitatie publica. Pentru a participa la licitatie, doritorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: autorizare pentru exercitarea profesiei in Italia, inregistrare ca operator economic pe teritoriul respectiv, asigurarea respectarii normativelor locale de proiectare, constructie, amenajare, securitatea muncii, protectia mediului. Pentru urmarirea implementarii proiectului, MAE va incheia un alt contract, de pana la 29.100 de euro.

Potrivit MAE, scopul "Competitiei de idei" este acela de a initia un dialog, deschis tuturor propunerilor si solutiilor integrate pentru pavilionul national, atat prin intermediul ideii arhitecturale cat si al temei de expunere si denumirii pavilionului national, bazate pe originalitate, creativitate si sustenabilitate.

"In acest context dorim o transpunere cat mai fidela a realizarilor si realitatilor ce definesc unicitatea societatii romanesti in evolutia sa istorica si sociala, dar si potentialul deosebit, natural si uman al Romaniei, in corelatie cu tema generala a expozitiei mondiale si in contextul legaturilor istorice si al relatiilor de parteneriat strategic dintre Romania si Italia. Propunerile vor pleca de la premisa utilizarii cat mai eficiente a suprafetei alocate pentru crearea unui spatiu expozitional care sa permita vizitatorilor, in cadrul unei vizite foarte scurte (in general 10-20 minute) sa retina aspecte importante despre tara noastra si personalitatea romanilor si sa articuleze o atitudine/opinie proprie despre Romania. Se va avea in vedere ca se estimeaza ca pavilionul national sa fie vizitat de cca. 2 milioane de persoane pe durata celor 6 luni ale expozitiei mondiale, sens in care fluxul de vizitare trebuie sa permita accesul a cca. 1000 persoane/ora", se mai arata in regulamentul competitiei afisat pe site-ul MAE.

Monica Lotreanu, arhitect si organizator de concursuri, spune ca termenul de doua saptamani este mult prea scurt ca cineva sa aiba timp sa faca un proiect de arhitectura, iar in jurul competitiei ar trebui sa fie si specialisti, nu doar secretari de stat.

"Concursurile de arhitectura sau de idei sunt intotdeauna jurizate de specialisti independenti, de inalta reputatie morala si profesionala. Insasi Legea 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect a clarificat pe deplin aceasta situatie, prin articolul 48 care prevede ca in cazul licitatiilor si al concursurilor de solutii in domeniul arhitecturii si urbanismului, cel putin o treime din numarul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului sa fie arhitecti cu drept de semnatura, dintre care un reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania si un reprezentant al unei institutii de invatamant superior de arhitectura acreditate de statul roman. Opinam ca in situatia acestei competitii legea romana a fost ignorata. In plus, Regulamentul competitiei de idei nu precizeaza nimic in legatura cu asigurarea anonimatului concurentilor. Calendarul competitiei nu este de natura sa asigure transparenta concurentiala si participarea cu propuneri temeinic studiate. Spre exemplificare, promotorul britanic a organizat concursul de design in doua faze, cu o prima faza de depunere a dosarelor de exprimare a intentiei cu o durata de 30 de zile si o a doua etapa de elaborare a proiectelor de catre finalisti de 40 de zile. Caietul concursului este un document intocmit de promotor (UK Trade and Investments) in asociere cu Royal Institute of British Architects (RIBA) si un consultant privat", explica Monica Lotreanu.

"O alta chestiune juridica asupra careia imi permit sa fac observatii este precizarea din Regulamentul pentru desfasurarea "Competitiei de idei", care spune ca efectuarea proiectarii pentru punerea in executie, realizarea efectiva a lucrarilor de constructie si respectiv productia continutului tematic expozitional nu intra in sarcina castigatorului competitiei, urmand a fi realizate de contractori, selectati prin proceduri legale de achizitie publica, care indeplinesc cerintele impuse de organizatorii Expo Milano 2015 (autorizare pentru exercitarea profesiei in Italia, inregistrare ca operator economic pe teritoriul respectiv, asigurarea respectarii normativelor locale de proiectare, constructie, amenajare, securitatea muncii, protectia mediului etc.). Este interesant ca functionarii Ministerului Afacerilor Externe nu cunosc prevederile directivelor europene privind recunoasterea automata a profesiei de arhitect pe teritoriul Uniunii Europene + SEE, CH, precum si directiva privind serviciile in cadrul pietei interne. Un arhitect membru al Ordinului Arhitectilor din Romania obtine automat dreptul de semnatura in orice stat membru al comunitatii, asadar si in Italia. Chiar si in situatia in care Ministerul va lucra cu un contractor general care asigura executia pavilionului, acesta poate contracta serviciile complete de proiectare si urmarire a executiei cu arhitectul roman care ar castiga concursul", mai spune Monica Lotreanu.

Georgian Ghervasie, Comisarul general pentru Romania la Expo Milano 2015, spune ca cele doua saptamani pentru realizarea proiectelor si a elementelor de identitate vizuala sunt suficiente.

"Multi stiau ca este normal sa se organizeze un asemenea concurs si s-au pregatit din timp. Sunt suficiente doua saptamani. Am vorbit cu experti de la International Advertising Association care spun acest lucru.Aceasta este o competitie de idei nu un concurs de idei. Pentru concurs aveam nevoie de 53 de zile si suntem presati de timp. Comisia pentru Organizare s-a constituit abia in decembrie 2013. In doua luni de la desemnarea castigatorului competitiei de idei dorim sa finalizam caietele de sarcini si sa scoatem la licitatie construirea pavilionului", a explicat Ghervasie. Acesta spune ca in juriul Competitiei de idei au fost invitati si specialisti, insa pe site-ul MAE, in regulamentul de concurs, nu se specifica acest lucru.

De asemenea, Comisarul general pentru Romania la Expo Milano 2015 spune ca bugetul alocat pentru realizarea pavilionului si a evenimentelor a scazut foarte mult in ultimii 10 ani. Astfel, la Expozitia de la Aichi (Japonia) - 2005 - bugetul a fost de 8 milioane de euro, iar cel de la Shanghai (RP Chineza) - 2010 - de 5,6 milioane euro. In 2015 s-au alocat pentru acest eveniment 3,5 milioane de euro. In comparatie, pentru Milano 2015, Anglia are 6,5 milioane de lire doar pentru realizarea pavilionului, Franta - 30 de milioane de euro, Austria - 12 milioane de euro, Germania - 50 milioane de euro, iar Emiratele Arabe Unite peste 50 milioane de euro, la fel si Italia.

  • Cum au facut alte tari participante la expozitie

Anglia organizeaza concursul pentru pavilionul de la Milano in doua etape. Prima etapa a concursului "exprimarea intentiei de a participa" se desfasoara intre 20 ianuarie si 13 februarie. Dupa finalizarea acestei etape, se intocmeste o lista scurta, finalistii avand posibilitatea sa depuna proiectele intre 4 martie si 14 aprilie. Castigatorii sunt anuntati pe 13 mai 2014. Finalistii aflati pe lista scurta sunt premiati fiecare cu cate 4000 lire.

In Spania, arhitectii pot depune proiectele pentru realizarea pavilionului de la Milano intre 28 ianuarie si 3 martie, castigatorii concursului fiind anuntati pe 9 mai.

Austria a finalizat deja concursul pentru pavilionul de la Milano 2015, castigatorii fiind biroul de arhitectura Penda in colaborare cu alex daxbock. Numele pavilionului este "Naturally yours". Vizitatorii acestui pavilion vor avea posibilitatea sa planteze seminte si sa mance legume crescute in acest loc. Vezi aici cum arata proiectul.

Italia. Proiectul pentru pavilionul Italiei a fost ales din 68 de proiecte, castigatorii competitiei fiind Studio Nemesis&Partners, Proger and BMS Progetti. Juriul condus de inginerul Antonio Acerbo a fost compus din arhitectul Ciro Mariani, inginerul Monica Antinori, avocata Antonella Cupiccia si arhitecta Patricia Viel din partea Ordinului Arhitectilor din Provincia Milan.

Emiratele Arabe Unite. Celebra firma Foster + Partners a fost aleasa sa realizeze designul pentru pavilionul Emiratelor Arabe Unite. Acesta are nu mai putin de 5000 mp.