Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a majorat miercuri cu 25% salariul minim a sute de mii de americani si a cerut Congresului sa generalizeze aceasta masura, scrie AFP.

In cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Alba, Obama a semnat un decret care aduce la 10,10 dolari pe ora salariul minim pentru personalul contractual al statului, pentru persoanele angajate din 1 ianuarie 2015. In acest fel, a concretizat anuntul efectuat in discursul despre starea natiunii de la finele lui ianuarie.

Salariul minim federal este in prezent de 7,25 dolari, acelasi nivel din 2009, dar anumite state aplica rate mai ridicate.

Obama a aratat ca, tinand cont de inflatie, puterea de cumparare a acestor oameni a "regresat cu 20% in raport cu epoca in care Ronald Reagan a ajuns la putere", respectiv in ianuarie 1981.

De majorarea salariului minim la 10,10 dolari incepand cu 2015 vor beneficia "sute de mii de persoane", afirmase anterior secretarul pentru Munca, Tom Perez. Acesta precizase ca aceasta noua politica poate fi aplicata in cadrul alocatiilor bugetare actuale.

Doar Camera Reprezentantilor are puterea constitutionala de a vota noi cheltuieli, iar alesii partidului republican, care sunt majoritari aici, si-au exprimat ostilitatea fata de o majorare a salariului minim care, in opinia lor, ar putea frana cresterea economica.

Dar Obama a contrazis aceasta idee, afirmand ca o astfel de majorare "va ajuta milioane de americani sa iasa din saracie". O astfel de masura "nu va avea efecte negative asupra economiei, ci o va sustine", a argumentat el, cerand din nou Congresului sa generalizeze decizia.

Rata somajului a revenit in SUA la minimul ultimilor cinci ani(6,6% in ianuarie) iar cresterea s-a accelerat din nou (4,1% in ritm anualizat in trimestrul III din 2013).

In SUA, spre deosebire de mai multe tari europene, salariul minim nu este majorat automat in functie de inflatie.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Muncii, Statele Unite cunosc o anumita intarziere in raport cu tarile industrializate. In 2010, salariul minim american reprezenta doar 38,8% din salariul mediu, fata de 46,1% in Marea Britanie si 60,1% in Franta.