Presedintele francez Francois Hollande a glumit marti cu privire la relatiile intre Franta si Statele Unite, recunocand ca celor doua tari "nu le-a fost intotdeauna usor" sa fie aliate, potrivit Mediafax.

Hollande a fost primit cu mult fast de catre secretarul de Stat american John Kerry, francofon si francofil, si de catre vicepresedintele Joe Biden, pentru un pranz oficial la Departamentul de Stat.

Actualul sef al diplomatiei americane a tinut un toast, alternand limbile franceza si engleza, pentru "prietenia si alianta deosebita" care leaga Parisul si Washingtoul de "peste 230 de ani".

Presedintele francez a spus cateva cuvinte in engleza, inainte de raspunde in franceza ca "Franta este aliatul Statelor Unite", iar "Statele Unite sunt aliatul Frantei".

Apoi el a spus zambind ca "nu intotdeauna este usor sa ai un aliat ca Franta, dar nici pentru Franta sa aiba drept aliat Statele Unite".

"Dar acest fapt face prietenia noastra si mai deosebita, deoarece ea se bazeaza pe independenta, suveranitate si respect" reciproc, a adaugat Hollande, fara sa aminteasca divergentele si conflictele care au marcat relatiile franco-americane, in special in cazul razboiului din Irak, in urma cu zece ani.

Inainte de masa de pranz la Departamentul de Stat, presedintele american Barack Obama si Hollande si-au exprimat pozitiile cu privire la subiecte geopolitice si economice.

Numindu-se unul pe celalalt "Francois" si "Barack", cei doi presedinti au tinut o lunga conferinta de presa dupa doua ore de discutii in Biroul Oval.