Reprezentanti ai celor doua Corei au inceput miercuri dimineata, in localitatea de frontiera Panmunjom, prima reuniune la nivel inalt din ultimii ani, in speranta unui inceput de cooperare inainte de reluarea reuniunilor familiilor separate de razboi in urma cu 60 de ani, potrivit Mediafax.

Temele abordate in cadrul acestei intalniri nu au fost precizate, insa ele se refera la "subiecte importante", precum reluarea programului reuniunilor familiilor despartite de Razboiul Coreei (1950-1953), a anuntat marti Ministerul sud-coreean al Unificarii.

Delegatia Coreei de Sud este condusa de catre oficialul de cel mai inalt rang din cadrul Consiliului Securitatii Nationale, Kim Kyou-Hyun. El a declarat ca scopul Seulului este de a se asigura ca reuniunile familiilor vor avea loc conform programului.

Reuniuni ale unor familii, prevazute sa aiba loc in septembrie, au fost anulate in ultimul moment de catre Phenian.

La randul ei, Coreea de Nord intentioneaza sa ceara din nou anularea manevrelor militare comune, desfasurate anual de catre Statele Unite si Coreea de Sud si care anul acesta urmeaza sa inceapa la 24 februarie.

Kim Kyou-hyun a declarat ca incepe aceste discutii "cu spiritul deschis, pentru a analiza sansele de a incepe un nou capitol despre Peninsula Coreeana".

El nu a precizat daca programul nuclear nord-coreean va fi discutat in cadrul acestei intalniri, care a incepul la ora locala 10.00 (03.00, ora Romaniei).

Aceasta este prima intalnire la un nivel atat de inalt intre reprezentantii ambelor Corei, incepand din 2007.

Potrivit Seulului, intalnirea de la Panmunjom a fost propusa de catre Phenian, a carui delegatie este condusa de Wong Ton-yong, vicepresedintele organizatiei care se ocupa de relatiile intre cele doua Corei.