Primul dintre cel patru distrugatoare americane care vor opera in cadrul scutului antiracheta al NATO a ajuns marti in portul spaniol Rota, unde va fi amplasat cu scopul de a apara Europa, a anuntat NATO, citat de AFP.

Distrugator american dotat cu sistemul AEGIS lanseaza un interceptor SM-3Foto: defense.gov

USS Donald Cook, echipat cu interceptoare antiracheta Aegis, a parasit portul Norfolk, pe coasta de est a Statelor Unite, in 31 ianuarie, pentru a ajunge in baza navala Rota, situata in sudul Spaniei, in apropiere de stramtoarea Gibraltar.

"Pentru prima oara, o nava a Marinei americane echipata cu sisteme antibalistice Aegis este amplasata de maniera permanenta in Europa", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, intr-un comunicat publicat la Bruxelles. Sosirea sa "marcheaza o etapa suplimentara pentru NATO, pentru securitatea europeana si pentru cooperarea transatlantica", a adaugat el.

Alte trei distrugatoare se vor alatura USS Donald Cook in baza Rota "in cursul urmatorilor doi ani", potrivit NATO. Pe langa apararea antiracheta, aceste nave dotate cu o tehnologie foarte perfectionata vor participa la operatiuni pentru asigurarea libertatii de navigare si la exercitii internationale.

Aceste nave vor forma scutul antiracheta din Europa, care include si amplasarea de rachete SM-3 in Romania si in Polonia.

Acest program, bazat esential pe tehnologie americana, a fost lansat de cele 28 de tari membre ale NATO in 2010. Scopul sau oficial este "pur defensiv" si isi propune sa raspunda unor eventuale "amenintari provenind in exterior", din tari precum Iranul.

Scutul este de mai multi ani un subiect de disputa intre NATO si Rusia, care il percepe ca o amenintare pentru securitatea sa.