​Asociatiile de protectie a animalelor au protestat vehement dupa ce la gradina zoologica din Copenhaga a fost omorata o girafa tanara din cauza ca nu dispunea de un "patrimoniu genetic sufcient de original", scrie Le Monde. Girafa pe nume Marius a fost omorata cu o pusca folosita la abatoare, autopsia a fost publica, la ea asistand si copii, iar lesul a fost dat la lei si la ursii polari.

Scandalul a fost cu atat mai mare cu cat mai multe gardini zoologice, din Suedia si din Regatul Unit, s-au oferit sa ia girafa pentru a o salva de la moarte, insa cei de la Copenhaga au spus ca nu vand animalele si au refuzat si o oferta de 270.000 euro venita de la un particular.

A socat faptul ca a fost ucis un animal tanar (un an si jumatate) si sanatos, cat si motivatia legata de genetica si de faptul ca Marius nu putea fi lasat sa ajunga la maturitate si sa se inmulteasca, din cauza patrimoniului genetic necorespunzator.

Socant a fost si faptul ca girafa a fost dezmembrata in public, iar copii au putut si ei sa asiste, daca parintii erau de acord. "Sunt chiar mandru fiindca eu zic ca am oferit copiilor o lectie despre anatomia unei girafe, lectie pe care nu ti-o poate oferi poza animalului", spune un purtator de cuvant al gradinii zoologice, citat de BBC.

Directorul stiintific al Zoo Copenhaga spune ca a primit amenintari cu moartea, dar adauga ca nu va schimba modul de management. Lesul girafei a ajuns in ratia zilnica de mancare pentru lei, tigri si ursi polari.