Aproximativ 70.000 de manifestanti ai opozitiei s-au reunit din nou, diminica, in Piata Independentei din centrul Kievului, ocupat de protestatari de peste doua luni, de cand a debutat cea mai mai grava criza a Ucrainei independente, relateaza AFP.

Militantul torturat Dmytro Bulatov, care in prezent primeste ingrijiri medicale in Lituania, s-a adresat direct prin telefon multimii, vocea sa putand fi auzita in difuzoarele din Maidan. "Nu intentionam sa ne predam. Vom merge mai departe", a spus el, precizand ca vorbeste dintr-un spital. Manifestantii au raspuns cu aplauze.

Alti doi opozanti, intre care si jurnalista Tetiana Chornovol, victima unei agresiuni violente, au luat de asemenea cuvantul. Igor Lutsenko, rapit si batut in acelasi timp cu un alt opozant gasit mort, a declarat ca "toate rapirile si torturile nu au dat rezultate". "Chornovol, eu si Bulatov nu ne vom preda", a spus el.

Liderii celor trei principale partide de opozitie - Vitaly Klitschko, Arseni Iatseniuk si Oleg Tiagnybok - au luat si ei cuvantul in cursul acestei adunari, care are loc in contextul celei mai lungi crize politice ucrainene. Centrul capitalei Kiev este ocupat de contestatari de 80 de zile si este inconjurat de baricade.

Tot duminica, serviciul de securitate ucrainean (SBU) a plasat unitatile antiteroriste in stare de alerta, ca raspuns la o crestere brusca a unor amenintari - nespecificate - impotriva unor obiective sensibile ce includ centrale nucleare, aeroporturi si conducte de gaz si petrol, informeaza Reuters, care precizeaza ca nu este clar daca neobisnuitul anunt al SBU, postat pe site-ul institutiei, are legatura cu protestele antiguvernamentale de amploare ce au loc in aceasta tara.