Uniunea Europeana (UE) ar putea trimite mai multi soldati in Bosnia si Hertegovina, tara afectata de proteste in masa fata fata de saracie si de somajul ridicat, ca "in cazul escaladarii situatiei", a declarat duminica Inaltul Reprezentant al Comunitatii Internationale in Bosnia si Hertegovina, Valentin Inzko (Austria), intr-un interviu acordat cotidianului Kurier, transmite AFP.

Fosta republica iugoslava se confrunta cu "situatia cea mai grava de la sfarsitul razboiului", a explicat diplomatul austriac. "In cazul unei escaladari a situatiei, ne vom gandi, poate, sa trimitem mai multe trupe ale UE", a spus el, tinand insa sa precizeze ca "nu acum".

In jur de 600 de soldati sunt stationati in Bosnia si Hertegovina, in cadrul operatiunii Eufor-Althea sub mandat ONU, dintre care o treime provin din Austria (195).

"Manifestatiile violente cu peste 100 de raniti sunt condamnate ferm", a afirmat reprezentantul austriac. In calitate de Inalt Reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, Valentin Inzko se bucura de puteri discretionare.

Valentin Inzko a afirmat ca intelege nemultumirea sociala din aceasta tara din Balcani. "Inegalitatile sociale au condus la aceasta situatie: revolta impotriva nepotismului si impotriva economiei bazate pe relatii", a aratat reprezentul comunitatii internationale.

"In orasul industrial Tuzla, multi dintre absolventi nu au lucrat niciodata. Cand oamenii vad ca apropiatii responsabililor politici au locuri de munca pe care le obtin usor, furia lor creste", a adaugat Valentin Inzko.

Inzko a cerut Uniunii Europene "sa se angajeze pentru sustinerea statului de drept. In trecut am pus prea mult accent pe securitatea militara, si nu pe 'puterea soft': statul de drept, stabilirea democratiei si reconciliere".

Bosnia, fosta republica a Yugoslaviei, a fost intre 1992 si 1995 scena unui conflict violent care a provocat in jur de 100.000 de morti.

Vineri, la Sarajevo si in alte 15 orase bosniace printre care Tuzla (nord-est), Mostar (sud), Zenica (centru) si Bihac (nord-vest), au avut loc deminstratii de amploare, pentru a treia zi consecutiv.

Aceste evenimente ilustreaza exasperarea oamenilor fata de o clasa politica ingropata de certuri partizane si incapabila sa indrepte economia acestei tari devastate de razboi in care somajul afecteaza 44% dintre populatia activa.

Acordul de Pace de la Dayton (Statele Unite), care a pus capat conflictului din 1995, a stabilit in Bosnia o structura institutionala foarte complexa in care puterea este impartita intre sarbi, croati si musulmani si care este aproape permanent in impas din cauza disputelor interetnice.